Poseben izziv pri pripravi vsakodnevnih toplih obrokov je zagotovo tudi ta, kaj narediti z ostanki hrane. Recepti iz ostankov hrane so zato dobra ideja, kadar ne veste, kaj bi naredili z odvečnimi skuhanimi testeninami, mesno omako ali pa ostanki zelenjave, ki je niste porabili pri pripravi kosila.
Preprosti recepti iz ostankov hrane
Pripravili smo vam kar nekaj hitrih receptov in trikov, kako lahko porabite ostanke kosila ali večerje. S tem boste prihranili tako čas kot denar, hkrati pa naredili pomemben korak v smeri smotrnega ravnanja s hrano. V razvitejšem svetu se namreč zavrže ogromne količine hrane, ki pa je lahko velikokrat spremenimo v pravo gurmansko pojedino. Recepti iz ostankov hrane, ki smo jih pripravili, so urejeni po sklopih živil.
- Kruh
Nekaj dni star kruh lahko narežemo na kockice, jih popečemo na maščobi (lahko bučno ali olivno olje) in jih uporabimo kot dodatek h kakšni okusni kremni juhi. Kruh lahko uporabimo tudi za ocvrte rezine (rezine kruha namočimo v jajca z mlekom ter popečemo na olju), povsem suh kruh pa je pripraven tudi za mletje v drobtine.
- Meso, kosti in mesni izdelki
Recepti iz ostankov hrane, ki vsebujejo meso, so še posebej cenjeni. Meso namreč od nekdaj velja za živilo, ki ga je res škoda zavreči, zato se trudimo, da bi ga v celoti porabili. V kolikor nam, na primer, ostane govedina iz goveje juhe, jo narežemo na kocke, čebulo narežemo na kolobarje, posolimo, popopramo, dodamo še olje in kis ter okusna solata je pripravljena! Goveje in piščančje kosti lahko uporabimo za kuhanje mineštre, obare, zelenjavne juhe ali le preproste jušne osnove, saj kosti le še obogatijo okuse teh jedi. Če nam ostane kaj omake z mletim mesom, so recepti iz ostankov hrane lahko res številni. Omako lahko, na primer, porabimo za pripravo musake. V pekač položimo na kolobarje narezan in skoraj do konca skuhan krompir, čezenj polijemo omako, zadnja plast pa je spet iz krompirja. Po vrhu damo še polivko iz jajc, smetane, sira in začimb ter pečemo v pečici. Hrenovke lahko porabimo tako, da jih narežemo na kolobarje in dodamo v mineštro, lahko pa jih tudi popečemo skupaj z jajci in odličen zajtrk je pripravljen!
- Krompir in testenine
Med recepti iz ostankov hrane je priljubljena tudi priprava svaljkov iz krompirjevega pireja. Pire ohladimo, mu dodamo dve ali tri jajca in moko ter gnetemo, da dobimo homogeno zmes, ki se ne sme lepiti na prste. Iz testa naredimo svaljke, ki jih lahko tudi zamrznemo. Iz tega testa lahko naredimo tudi slivove ali marelične cmoke. Testo razvaljamo na dober centimeter debeline in ga razrežemo na kvadrate. V sredino kvadratov položimo izkoščičeno in s sladkorjem napolnjeno slivo. Cmoke dobro zapremo in jih kuhamo v slani vodi – postrežemo jih z drobtinami.
Kuhane testenine pa lahko porabimo še v gratinirani različici. Tudi tu lahko uporabimo mesno omako ali pa jo na hitro naredimo iz smetane ter sira. Testenine z omako položimo v pekač, čez naribamo sir in pečemo v pečici, da se sir lepo zapeče. Vidite, kako preprosti so lahko recepti iz ostankov hrane?
- Sadje in zelenjava
Če vaši otroci niso ljubitelji zelenjave, jim lahko ta živila zmeljete v okusen in zdravilen napitek. Na ta način lahko porabite ostanke špinače, rdeče pese, korenčka … Seveda pa lahko ostanke zelenjave vržete tudi v lonec in skuhate zelenjavno jušno osnovo, ki je pripravna za dodatek različnim jedem.
Tudi sadje se obnese v hranilnem smutiju. Napitku dodajte še kakšno zelenjavo in vodo, sadnemu smutiju pa tudi mleko ali jogurt. Za sladkanje lahko uporabite med, skratka, recepti iz ostankov hrane so res številni.
Vsakodnevna priprava toplih obrokov za vso družino je lahko kar zahteven podvig – tudi zato, ker pogosto sploh nimamo ideje, kaj skuhati, da bo pripravljena hrana všeč vsem za mizo. Zanimivi in preprosti recepti iz ostankov hrane lahko vaš jedilnik le še popestrijo, poleg tega pa vam lahko prihranijo tudi kar nekaj evrov in časa. Lotite se jih še danes!