Vino spada med eno bolj priljubljenih pijač na svetu. Ker imajo ljudje različne okuse, obstaja tudi ogromno različnih vin, med katerimi lahko izbirate. Odločite se lahko rdeče vino, kot je merlot ali pa belo vino, kot je rumena rebula. Gre za različna vina, ki so narejena na drugačne načine, iz drugačnih grozdov in pri različnih proizvajalcih. Na končno vino vpliva več dejavnikov, ki nato določijo kakovost samega vina in njegov okus. Vina lahko kupite v skoraj vsaki trgovini, če pa želite še bolj bogato izbiro z vini različnih proizvajalcev, pa si oglejte spletno stran Drinx, kjer boste našli nekaj za prav vsak okus.
Belo ali rdeče vino?
Vina se generalno delijo na rdeča in bela vina. Naprej pa se tako rdeča kot bela vina delijo na različne sorte. Sorte vin so tiste, za katere se največkrat sliši, ko se nekdo pogovarja o vinih. Med bolj poznanimi sortami so merlot, cabarnet sauvignon, malvazija, pa rumeni muškat in rumena rebula, če jih naštejemo samo nekaj. Vsaka sorta ima svoje lastnosti, zaradi katerih je vino priljubljeno pri ljudeh. Njihova pridelava se razlikuje, zaradi česar so tudi okusi drugačni.
Medtem, ko rdeča vina sodijo med bolj močna vina, pa velja za večino belih vin, da so bolj lahkega okusa. To velja tudi za vino rumena rebula, ki sodi med bolj priljubljena bela vina. Izstopa s svojo svežino in zato ni čudno, da jo boste pogosto zasledili na druženjih in zabavah.
Ekološka pridelava vina
Vinogradi so osnova, če želi nekdo pridelovati vino. Če se želi nekdo z vinarstvom ukvarjati tudi profesionalno in iz tega pridelovati večje količine vina, mora imeti kar nekaj vinogradov, ki bodo obrodil dovolj grozdja, da se bo iz njega izdelalo vino. Glede na sorto grozdja, se potem izdela določena vrsta vina.
Tisti, ki želijo vino višje kakovosti, se pogosto odločijo za ekološko pridelavo grozdja. S takim načinom pridelave grozdja se zavežejo, da za rastline ne uporabljajo nobenih umetnih gnojil. Uporablja se samo naravna gnojila, ki niso škodljiva ali z umetnimi kemikalijami. Preden lahko kmet oz. vinogradnik doseže, da je njegovo vino označeno kot vino ekološke pridelave, je potrebnih kar nekaj kemičnih testiranj.
Potrebne so kemijske analize tal, kjer se dokaže, da se na tem predelu ni uporabljalo nobenih umetnih kemikalij in se zagotavlja, da vinograd raste na popolnoma naravni zemlji. Tam ne sme biti umetnih snovi, da potem lahko rečemo vinu ekološko pridelano vino.
Eno takih vin je tudi rumena rebula Dario Prinčič, kjer se za vino uporablja le ekološko pridelano grozdje. In to je le ena izmed lastnosti tega vina, ki dodatno potrjuje da gre za kakovostno vrsto vina.
Italijanska rumena rebula
Italija je znana po svoji kuhinji, zraven tega pa ne manjkajo vina različnih pridelav. Še posebej severna Italija in področja ob Sloveniji so znana po svojih belih vinih, kamor spada tudi rumena rebula. Italijanska vina imajo dolgo zgodovino in opevali so jih že v času starih Rimljanov. Že takrat so začeli s pridelovanjem različnih vrst vin in to je še do danes v nekaterih krajih glavna kmetijska panoga. V Italiji je vinarstvo izjemno priljubljeno in razširjeno, ker je tudi zemlja in površje primerno za to.
Ko se prideluje vina, obstajajo posebni postopki, da nastane najbolj možno kakovostno vino. Zaradi tega imajo italijanska vina specifične okuse, ki se jih loči od vin, ki so pridelana v drugi območjih. Tudi slovenska vina so v nekaterih primerih precej podobna italijanskim. Gorica in ostala področja na severu Italije imajo namreč podobno sestavo zemlje kot slovenska Primorska. Zaradi tega, na tem področju uspevajo podobne vrste vin, med katerimi je med bolj poznanimi rumena rebula.
Rumena rebula – Dario Prinčič
Rumena rebula proizvajalca Daria Prinčiča spada med bolj kakovostna vina. K temu močno pripomore dejstvo, da gre za vino, ki je pridelano na ekološki način. To pomeni, da je grozdje pridelano brez dodatnih in umetnih kemikalij, ki bi lahko uničile kakovost grozdja.
Rumena rebula Dario Prinčič je izdelana na področju Furlanije v Italiji. Gre za naravno vino, ki je tudi naravno pridelano, brez nepotrebnih dodatkov, ki bi uničili svež okus vina. Za to vino je značilno, da je zlato rumene barve in se v njem čuti več not. Prevladujejo arome suhega sadja, zelišč in začimb, zaradi katerih spada rumena rebula v priljubljena butična vina.
Kdaj se odločiti za rumeno rebulo?
Vino rumena rebula se odlično obnese kot aperitiv, lahko pa dopolnjuje različne jedi. Najbolj se poda k predjedem ali pa ribjim jedem. Še posebej pri ribjih jedeh se okusi med seboj odlično dopolnjujejo in ne boste razočarani. V ustih je vino namreč toplo, fino in elegantno, vseeno pa izjemno osvežilno.
Ker gre za sveže in pitno vino, je primerno za poletne, vroče večere in druga druženja, kjer imate priložnost nazdraviti s prijatelji. Če ga boste ponudili svojim bližnjim, jih bo okus rumene rebule zagotovo pozitivno presenetil in hvaležni bodo, da ste jim pokazali novo kvalitetno vino.