Čiščenje pomivalnega stroja s sodo bikarbono in kisom ni le cenejši način čiščenja tega aparata, temveč je naravi mnogo bolj prijazen. Učinek čiščenja pa je veliko večji.
Pomivalni stroj je eden najbolj pomembnih aparatov v naši kuhinji. Vsi se strinjamo, da brez hladilnika in pečice ni kuhinje. V sodobnem času velja to tudi za pomivalni stroj. V tem prehitrem načinu življenja je dragocena vsaka minuta, ki jo lahko porabimo za sebe ali svoje bližnje. Zato gospodinjska opravila že dolgo niso več na prvem mestu ženske v hiši. Če želimo biti žene, mame in zaposlene gospodinje, si moramo včasih kakšno delo tudi olajšati. Namesto nas naj delajo aparati. Za to vendar so, mar ne?
Čiščenje pomivalnega stroja s sodo bikarbono in kisom prinaša veliko prednosti
Pomivalni stroj je čudovita naprava, ki namesto nas pomije vso umazano posodo, ki se je nabrala tekom dneva ali pa celo že enega obroka. Občasno pa tudi sam potrebuje malo razvajanja. Čiščenje pomivalnega stroja s sodo bikarbono in kisom je enostavno in učinkovito. Pomivalni stroj spraznimo in odstranimo košarico za pribor. To ročno očistimo z gobico in malo detergenta. Če se je na njej nabral vodni kamen, jo popršimo z mešanico kisa, sode bikarbone in vode. To čistilo si lahko naredimo sami in z njim čistimo vse površine, le aluminija ne. V dva litra vode vlijemo deciliter in pol alkoholnega kisa in dodamo dve jedilni žlici sode bikarbone. S to mešanico lahko odstranjujemo tudi nekatere madeže, ki so manj trdovratni. Prav tako iz pomivalnega stroja odstranimo filter in ga tudi ročno umijemo. Enako kot košarico. Nato po dnu pomivalnega stroja potresemo sodo bikarbono. Na zgornje rešetke pa postavimo skodelico z alkoholnim kisom. Deciliter bo dovolj. Prazen pomivalni stroj nato zaženemo na najdaljši pralni ciklus. Ko stroj svoje delo konča, ga le še malo obrišemo z mehko krpo in sestavimo nazaj. Prav tako bodo izginile neprijetne vonjave, če so se slučajno pojavile.
Čiščenje pomivalnega stroja s sodo bikarbono in kisom naredimo vsaj enkrat mesečno. Tako nam bo ta aparat služil še dolgo. Mi pa s tem ne bomo obremenjevali okolja in naše denarnice. Prav tako pa lahko prihranimo tudi pri ostalih čistilih, če si naredimo mešanico z vodo.
In komu se lahko zahvalimo za ta praktični izum? Ženski, itak. Čeprav ideja je nastala pa v moški glavi. Ženska jo je samo izpopolnila. Vse skupaj se je začelo leta 1850, ko so prvi izumitelji na različne načine usmerjali vodo na posodo. Prvi res konkretni patent na tem področju je nastal leta 1886. Pomivalni stroj je uporabljal pritisk vode za čiščenje posode. In tega je naredila Josephine Cochrana v hlevu za hišo. Seveda so zanimanje za ta stroj v začetku izkazale le velike restavracije in posamezni hoteli. Šele konec prve polovice prejšnjega stoletja je stroj pritegnil širšo javnost in se tako začel razvijati do današnjih dni.
Soda bikarbona je pripravna tudi v kulinariki
Kdo je dobil idejo za čiščenje pomivalnega stroja s sodo bikarbono in kisom, verjetno ne bomo izvedeli nikoli. Je pa vsekakor dober napotek in okolju prijazna ideja. Tako nam ni potrebno kupovati dragih čistil, ki učinkujejo ali pa tudi ne. Soda bikarbona je poceni in dosegljiva vsakomur. Kupimo jo lahko v skoraj vsaki prodajalni z živili. Pa še v nekaterih drugih prodajalnah. Soda je vsestransko uporabna. Predvsem v kuhinji. Tako za čiščenje, kot za kuhanje. Pri peki nam rahlja testo namesto pecilnega praška. Za pol kilograma tega čudežnega praška bomo odšteli nekje od enega evra pa do evra in pol. Kis pa nam je dosegljiv tako na vsakem koraku. Za čiščenje se priporoča alkoholni beli kis. Nič pa ni narobe če uporabljamo katerega koli drugega. Samo cenovno je alkoholni najcenejši in hkrati najučinkovitejši. Če pa imamo kis doma, je pa popolnoma vseeno kateri je, ker je v osnovi najcenejši. Samo morda ga je škoda ravno za čiščenje pomivalnega stroja s sodo bikarbono in kisom. In še vseh ostalih površin. Za liter belega alkoholnega kisa je potrebno odšteti malo več kot evro.
Kako še lahko poskrbimo za pomivalni stroj?
Poleg čiščenja pa je potrebno vedeti še nekatere trike, ki delujejo in s tem podaljšujejo življenjsko dobo pomivalnega stroja. S posode je potrebno odstraniti organske odpadke, preden jo zložimo v pomivalni stroj. To po večini vemo. Mnoge gospodinje pa posodo še splahnejo pred tem. Napaka. Sodobni pomivalni stroji imajo senzorje, ki zaznavajo stopnjo umazane posode. Če tega ne zaznajo, operejo na približno in tudi sistem se lahko kmalu zmede. Tako se zelo hitro pokvari nadzorna plošča. Posodo vedno zlagamo tako, da bo vmes prišla voda od vrha do tal in nazaj. Zato večje lonce postavimo bočno in jih samo malo nagnemo. Filter v stroju je namenjen temu, da lovi ostanke hrane, ki se niso razgradili. Po vsakem pranju ga ročno opremo. Ni namenjen temu, da ostaja čist. Pomivalni stroj je namenjen temu, da pomiva posodo namesto nas, ne da jo le splahne. Ko pa delo naredi namesto nas, je dobro, da tudi njega občasno operemo. Čiščenje pomivalnega stroja s sodo bikarbono in kisom pa je nežno in učinkovito.