EN SL

REGIJSKI CENTER ZA RAVNANJE Z ODPADKI LJUBLJANA

Največji kohezijski okoljski projekt v državi, ki bo poskrbel za odpadke tretjine Slovenije

O RCERU LJUBLJANA

Regijski center sestavljajo razširjeno odlagališče, čistilna naprava za izcedne vode in objekti za predelavo odpadkov. 

ŽE LETA 2015

Novo odlagalno polje je v uporabi od 2009, čistilna naprava za izcedne vode obratuje od 2011, gradnja objektov za predelavo odpadkov, ki je bila najzahtevnejši del projekta, pa je bila končana leta 2015. Tovarna za predelavo odpadkov, kot RCERU poljudno rečemo, uporablja najmodernejšo in trajnostno tehnologijo za ravnanje z odpadki v evropskem merilu ter zagotavljala zelena delovna mesta. Ključni del regijskega centra so trije objekti, v katerih poteka mehansko-biološka obdelava odpadkov, in sicer za dve vrsti odpadkov: za ločeno zbrane biološke odpadke, iz katerih pridobivamo kompost in za preostanek komunalnih odpadkov.

MANJ ODPADKOV

Količina odloženih odpadkov se bo zelo zmanjšala: po obdelavi bo na odlagališču končalo samo približno 20 odstotkov odpadkov, ki jih ne bo mogoče ponovno porabiti kot surovine ali energente, pa še ti odloženi odpadki bodo brez škodljivih vplivov na okolje.

PRIMER DOBRE PRAKSE V SLOVENIJI IN EU

RCERO Ljubljana, ki je s 65 odstotki sredstev sofinanciran iz evropskega Kohezijskega sklada, je primer dobre prakse na področju povezovanja in sodelovanja občin ter povezovalni element ravnanja z odpadki v Sloveniji med občinami in regijami. V RCERO je vključenih 37 občin, tako bomo z njim poskrbeli za odpadke tretjine Slovenije.

ANKETA RCERO

MINI ANKETA

Kaj naredite s stvarmi, ki jih ne potrebujete več?

NE LE RECIKLIRANJE, PAČ PA TUDI UPCIKLIRANJE

Ljubljanski regijski center za ravnanje z odpadki je najsodobnejša tovarna za predelavo odpadkov tudi v evropskem merilu. V RCERU je tudi učna pot, ki  poteka med objekti in v njih. V vsakem bosta ena ali dve točki urejeni za izobraževanje. Učno pot, točke za oblikovalce in del notranje opreme v upravni stavbi odlikujejo ponovno uporabljeni materiali, ponovno kreativno uporabljeni predmeti (upcikliranje) in stvari iz vnovične uporabe.

 

ZBRANI BIOLOŠKI ODPADKI (V TONAH)

201115.539
201218.352
201318.236
201421.243

ALI VESTE?

RCERO Ljubljana poleg dolgoročne ureditve problematike ravnanja z odpadki, prinaša še uporabo najmodernejše tehnologije za ravnanje z odpadki v evropskem merilu. Najboljši in najsodobnejši sistem predelave odpadkov v Sloveniji pa ponuja tudi nova zelena delovna mesta.

RCERO povezuje

37

občin.

Delujeta

2

zbirna centra odpadkov v Ljubljani.

Do

150

tisoč ton preostanka odpadkov na leto bomo obdelali v RCERU.

Od leta

2013

odpadke iz črnega zabojnika ločujejo strojno.

RCERO

Za

646.000

občanov

bo RCERO urejal problematiko ravnanja z odpadki.

Do

2 x

več elektrike

bo nastalo iz bioloških odpadkov, saj bo iz njih nastal bioplin, ki bo pokril potrebe RCERA po elektriki in vodi.

Do

21.000

ton

bioloških odpadkov na leto bomo obdelali v RCERU.

#ZELENAPRESTOLNICA2016 #LJZATE 

Zaobljubljam se, da bom posvojil/a filozofijo ponovne uporabe in poskrbel/a, da bodo stvari, ki jih ne potrebujem več, zaživele novo življenje. 

Bodi zeleno aktiven

Želite biti obveščeni o aktualnem zelenem dogajanju v Ljubljani?
Prijavite se na e-novice, ki jih bomo pošiljali vsaj dvakrat mesečno.