EN SL

Razstava voda

Z razstavo smo ozaveščali o pomenu pitne vode.

VODA KOT BOGASTVO

Ljubljana z zaledjem se lahko pohvali s kakovostnimi količinsko bogatimi vodnimi viri, ki so omogočali več kot 5000-letno kontinuirano poselitev.  

VODA KOT VREDNOTA

Voda je ena izmed dobrin, do katerih moramo imeti poseben odnos. Zaradi njenega pomena za življenje na Zemlji je nujno, da ta nenadomestljiv življenjski vir obravnavamo posebej tenkočutno, s pravo zavzetostjo za ohranitev vseh vrednot, ki jih voda kot vir življenja pooseblja.

VODA NA RAZSTAVI

V Mestnem muzeju Ljubljana smo se prav zaradi teh razmislekov lotili široko postavljene akcije, ki pomen vode obravnava na različne načine. Razstava o vodi v Mestnem muzeju, akcije in razstave v urbanem prostoru, pogovori in spremljevalne razstave so razpirale pogled na to, s kako pomembnim elementom imamo opravka. Vsebine razstave o vodi so bile prilagojene tudi najmlajšim.

MUZEJSKA VODA - VODA ZA PRIHODNOST

Mestni muzej Ljubljana je v sodelovanju z JP Vodovod-Kanalizacija in v sklopu projekta Ljubljana - Zelena prestolnica Evrope 2016, izdelal steklenico Muzejska voda – Voda za prihodnost, s katero simbolno ohranja pitno vodo za prihodnost in opozarja na pomen čiste pitne vode ne le pri nas, ampak v širšem globalnem okolju.

Razstava voda

MINI ANKETA

Ali ste si ogledali razstavo Voda?

Da.
59% (10 glasov)
Ne.
29% (5 glasov)
Nisem vedel/a, da je.
12% (2 glasova)
Skupno glasov: 17

Voda v muzeju – voda v mestu

Ker je voda v naši prestolnici vseprisotna, se je razstava Voda z različnimi projekti 'razlivala' tudi po Ljubljani. Na Trgu francoske revolucije je bil na ogled projekt Naliv umetnika Mateja Andraža Vogrinčiča. Na razstavnem prostoru v Jakopičevem sprehajališču v Tivoliju smo si preko poletja 2015 lahko ogledali razstavo na temo vode, spomladi 2016 pa so Krakovski nasip popestrile fotografije na temo reke Ljubljanice.

  VODA NA POVRŠJU IN V OZRAČJU (RAZDELITEV V %)
RASTLINE IN ŽIVALI 0.8
REKE 1.6
OSTALA MOKRIŠČA 8.5
OZRAČJE 9.5
TALNA VLAGA 12.2
SLADKOVODNA JEZERA 67.4

ALI VESTE?

Yunan živi v Afriki, v Nubskih gorah. Z edinstvenim odtisom svoje roke je zaznamoval steklenico, ki smo jo naredili kot opomin človeštvu in jo poimenovali Muzejska voda. Njegov odtis roke smo na steklenici upodobili z željo, da bi steklenica utrla pot do pitne vode vsem tistim, ki je nimajo, in da bi se dotaknila vseh, ki imajo dovolj pitne vode in lahko pomagajo tistim, ki nimajo tega privilegija.

Samo

6

EUR stane steklenica Muzejske vode.

Do

2/3

človekovega telesa sestavlja voda.

Za proizvodnjo

1

plastenke potrebujemo več vode, kot je je v njej.

Na dan

22.

marca je svetovni dan vode.

Cena

1,5

litra

vode v plastenki = ceni 1000 l vode iz pipe.

Kar

4

milijone ljudi

se bo do leta 2030 soočalo z resno krizo pri dostopu do vode.

Veliko več kot

1

milijon

ur porabijo ženske na svetu, da oskrbijo družino z vodo.

#ZELENAPRESTOLNICA2016 #LJZATE 

Zaobljubljam se, da bom, ko bo le mogoče, pil/a vodo iz pipe. Preden bom odšel/la od doma, si jo bom natočil/a v stekleničko.

Bodi zeleno aktiven

Želite biti obveščeni o aktualnem zelenem dogajanju v Ljubljani?
Prijavite se na e-novice, ki jih bomo pošiljali vsaj dvakrat mesečno.