EN SL

Krajinski park Ljubljansko barje

Prav na pragu glavnega mesta, le nekaj korakov od zadnjih mestnih ulic, se razprostira Ljubljansko barje.

KOLESJE VSAKDANJIKA SE USTAVI

Ljubljansko barje se razprostira na okoli 160 km2 površine (kar je skoraj 1 odstotek celotnega slovenskega ozemlja), medtem ko je kot krajinski park zavarovanih 135 km2. Edinstveno območje nudi življenjski prostor številnim redkim in ogroženim vrstam. Močvirne ravnice zaznamuje neskončen mozaik travnikov, steljnikov, njiv, jarkov in mejic.

BIODIVERZITETA

Tu živi več sto vrst ptic. Na barjanskih travnikih, v mejicah in nizkem grmičevju opazimo najznačilnejše barjanske vrste ptic. Kosec, veliki škurh, prepelica, sloka, veliki skovik, repaljščica, kobiličar in pepelasti lunj pa so tiste, ki sodijo na sezname najbolj ogroženih v evropskem in svetovnem merilu Za njihovo pestrost in število so najbolj zaslužni vlažni travniki, ki z osuševanjem niso bili spremenjeni v plodne njive, ampak jih lastniki še vedno negujejo na tradicionalen, ekstenziven način. Vlažne travnike naseljuje veliko število pisanih metuljev, kar 89 vrst. Dvakrat toliko, kolikor jih najdemo na celotnem Britanskem otočju. Kot za mnoge druge vrste je njihov obstoj vezan predvsem na negnojena travišča. Nekatere vrste metuljev so na Ljubljanskem barju močno razširjene, kar velja predvsem za srebrnolisega bisernika, močvirskega pisančka in močvirskega cekinčka. Na območju živi tudi 48 vrst kačjih pastirjev. 

NATURA 2000

Ljubljansko barje je bilo uvrščeno v območje Nature 2000. Junija 2011 so bila prazgodovinska kolišča na Ljubljanskem barju v Parizu uvrščena na UNESCOV seznam svetovne dediščine. Ena najpomembnejših najdb s tega območja je prav gotovo najstarejše leseno kolo na svetu, staro več kot 5000 let, ki so ga naši arheologi odkrili leta 2002.

BARJE Z VELIKO ZAČETNICO

Ljubljansko barje je zemljepisno ime za območje, ki leži med Ljubljano, Vrhniko, Krimom in Škofljico. Barje, z veliko začetnico, je skupno poimenovanje za območje Črna vas, Hauptmanca, Lipe, Ilovica in Ižanska cesta, torej za del Ljubljanskega barja, ki sedaj leži v Mestni občini Ljubljana. Barje, pisano z malo začetnico, pa v slovenskem jeziku označuje močvirnato območje z značilno floro in favno.

ljubljansko barje

MINI ANKETA

Ste že obiskali Ljubljansko barje?

Seveda.
65% (11 glasov)
Nisem vedel/a, da toliko ponuja. Sedaj ga bom.
29% (5 glasov)
Ne, me ne zanima.
6% (Glasuj)
Skupno glasov: 17

NAJSTAREJŠE LESENO KOLO Z OSJO NA SVETU

Zgodaj spomladi leta 2002 je skupina arheologov v naselbini Stare Gmajne naletela na približno 5150 let stare ostanke lesenega kolesa. Kolo je bilo del dvokolesnega voza, izdelal pa ga je vrhunski prazgodovinski kolar. Po starosti je več kot pol tisočletja starejše od egipčanskih piramid. Trenutno je to ena izmed najstarejših tovrstnih najdb na svetu.

 VELIKOST OBČIN, KI SO TUDI NA LJUBLJANSKEM BARJU (V KV.METRIH)
LJUBLJANA1633
IG988
LOG-DRAGOMER11
VRHNIKA116
ŠKOFLJICA433
BOROVNICA423
BREZOVICA912

ALI VESTE?

Ravna površina Ljubljanskega barja je idealno območje za zadrževanje vode. Tudi njegov glavni tok, Ljubljanica, se ležerno pomika proti Savi. Glavnina barjanske vode se skriva pod zemljo in kot podzemna voda vpliva na vodnatost potokov, grabnov oziroma kanalov ter jezerc, kamor je človek z izsuševanjem izgnal vso površinsko vodo. V obdobjih poplav tako barje še danes pokaže svojo pravo naravo.

Obstaja več kot

48

vrst kačjih pastirjev.

Poznamo

89

vrst metuljev.

Že

258

opaženih vrst ptic.

Kar

7

občin na območju Barja.

barje meglica

Kar

70

odstotkov

mokrišč skupaj z živalskimi in rastlinskimi vrstami je v zadnjem desetletju v Evropi izginilo.

Na okoli

160

kvadratnih metrov

površine se razprostira Ljubljansko barje.

Na kar

135

kvadratnih metrov

celote površine Ljubljanskega barja se razprostira zavarovan krajinski park.

#ZELENAPRESTOLNICA2016 #LJZATE 

Zaobljubljam se, da bom svoj vrtiček naredil/a na domačem balkonu.

Bodi zeleno aktiven

Želite biti obveščeni o aktualnem zelenem dogajanju v Ljubljani?
Prijavite se na e-novice, ki jih bomo pošiljali vsaj dvakrat mesečno.