EN SL

Zvočna postaja Ljubljana

Interaktivna instalacija.

Zvočna postaja Ljubljana

Interaktivna instalacija.

Na temo kakovosti zvočnega okolja smo v aprilu pripravili interaktivno instalacijo, ki nosi ime Zvočna postaja Ljubljana. Na velikem, samostoječem ekranu (na prvi sliki) se s preprostim dotikom na posamezna okna odpirajo tematske vsebine na temo zvoka in hrupa. Predstavljena so tri poljudna predavanja na temo hrupa, zvoka in decibelov, o zakonodaji ter o procesu modeliranja hrupa. Dotik na ostala polja odpira naslednje zanimive vsebine.

O PROJEKTU
Zvočna postaja Ljubljana je interaktivna zvočna instalacija na temo hrupa in zvoka v Ljubljani, ki je nastala v okviru aktivnosti Ljubljana – zelena prestolnica Evrope 2016.
Vključuje interaktivno vsebino za samostoječ ekran, občutljiv na dotik, zvočnike in slušalke.
Digitalno instalacijo sestavlja matični vmesnik, preko katerega vstopamo do različnih interaktivnih aplikacij in zabavnih ter poučnih vsebin na temo zvoka in hrupa v Ljubljani.

Z dotikom na ekran lahko uporabnik (gledalec/poslušalec) posluša avtentične zvoke Ljubljane, posnete na različnih lokacijah po mestu, se pomika po skali decibelov, ustvarja ritmične vzorce iz zvokov Ljubljane, preveri stanje hrupa na katerem koli naslovu v mestu in spozna veliko zanimivih dejstev o zvoku, hrupu in decibelih, o procesu modeliranja hrupa in o zakonodaji s tega področja. 

Zvočna postaja Ljubljana na zabaven in hkrati poučen način osvešča javnost o problematiki hrupa in hrupne onesnaženosti, spodbuja posameznika, da se zave hrupa v mestu in se nanj odzove z lastno kreativnostjo in radovednostjo.

Instalacija bo v mesecu aprilu, ki je v zelenem letu tematsko posvečen kakovosti zvočnega okolja, postavljena v Info točki ZPE na Mestnem trgu 1 v Ljubljani.

Poleg predstavitve avtentičnih zvokov Ljubljane je instalacija namenjena tudi predstavitvi izbranih zvočnih kulis v realni zvočni jakosti, ki bodo uporabniku omogočile, da si ustvari lastno predstavo o jakosti hrupa in decibelih. Tematika zvoka, hrupa in decibelov je vključena tudi v vsebino posameznih predavanj v okviru  aprilskega programa aktivnosti v Info točki ZPE. 

V preteklosti se hrupu ni posvečalo pomembnejše pozornosti. Danes postaja vse bolj pomemben okoljski dejavnik, prekomerno onesnaženje s hrupom pa resen okoljski problem. Prvi korak za zmanjšanje obremenjenosti s hrupom pomenijo strateške karte hrupa.

Na osnovi strateškega kartiranja, izvedenega po normativih Evropske direktive o hrupu, smo v Ljubljani v letu 2008 pripravili strateško karto hrupa, v letu 2014 pa smo kartiranje ponovili z upoštevanjem cestnega prometa na cestah z več kot milijon vozil na leto.

Pripravljamo operativni program varstva pred hrupom, ki bo osnova za postopno zmanjšanje hrupne obremenjenosti prebivalcev Ljubljane. Postopno zapiranje mestnega središča je poleg zmanjšanja onesnaženja zraka prineslo tudi bistveno zmanjšan hrup.

Mestna karta hrupa

Mestna karta hrupa
Mestna karta hrupa vsebuje informacije o obremenjenosti posameznega predela Ljubljane s hrupom. Vsak prebivalec Ljubljane si lahko, če vtipka svoj domači naslov, ogleda obremenjenost s hrupom v okolju, kjer prebiva. Posamezni nivoji hrupa na karti so predstavljeni v standardni barvni lestvici.

Lestvica decibelov
Z dotikom na posamezne vrednosti na lestvici se lahko sprehodimo po različnih jakostih zvokov, od drobnega šuma bitja srca do mogočnega hrumenja motorjev težkih gradbenih strojev. Po lestvici decibelov se lahko premikamo tudi z drsnim gumbom ob zvoku šumenja posnetega ob zapornicah Ljubljanice.

Poslušaj Ljubljano
Prisluhnite zvokom Ljubljane, ki so bili posneti na označenih lokacijah. Ob pritisku na lokacijo se odpre okno, ki vsebuje enega ali več posnetkov ter Google ulični pogled na samo lokacijo. Poslušajte zvoke živega mesta, korake, govorjenje ljudi, smeh, hrumenje prometa, hupanje vozil, šumenje Ljubljanice, pa tudi žvrgolenja ptic ne manjka.

Ljubljanski jukebox
Se še spomnite jukeboxa, glasbenega avtomata, ki je nekoč ob plačilu kovanca in pritisku na glasbeno željo poslušalcu zavrtel ploščo z zaželeno melodijo? Danes nas naš digitalni jukebox brez kovanca popelje v glasbeni svet preteklih desetletij in pričara spomine ob poslušanju izbranih izvajalcev, ki prihajajo iz Ljubljane ali v njej živijo ter ustvarjajo in so pustili s svojo glasbo v mestu velik pečat. Še posebej pa gre za skladbe posvečene našemu mestu.

Ljubljana RitemMašina
Tisti bolj ustvarjalni se lahko na tem mestu igrajo s šumi in zvoki Ljubljane in iz ljubljanskega hrupa ustvarijo svoj ritmični vzorec. Izberite nabor zvokov, določite njihove pozicije na časovnici, hitrost ritma in preizkusite možne efekte. Čisto vaš »ritem« lahko shranite in si ga pošljete na vaš mail.

 

Bodi zeleno aktiven

Želite biti obveščeni o aktualnem zelenem dogajanju v Ljubljani?
Prijavite se na e-novice, ki jih bomo pošiljali vsaj dvakrat mesečno.