EN SL

Začarajmo si zdravo sladkanje

Presna borovničeva tortica.

Začarajmo si zdravo sladkanje

Presna borovničeva tortica.

Zavedamo se, da sladkor škoduje zdravju, da mlečni izdelki v našem telesu ustvarjajo sluzi, gluten iz pšenice pa v našem črevesju deluje kot lepilo. Še sreča, da na tem našem lepem planet rastejo okusne in zdrave sestavine, ki se v pravih kombinacijah spremenijo v božansko slastne okuse.

Mmm, rada imam življenje, ker je lahko tako zelo sladko. Seveda kdaj malo zagreni, vendar takrat si ga kar sama posladkam in to brez pregrehe."

Vsak dan si zmešam svoje  zdrave smoothije, ki so narejeni zgolj iz rastlinskih in ekološko pridelanih sestavin. Mešam si različne kombinacije zelenjave (predvsem zelenolisnate – kopriva je moja najljubša in v teh dneh si jo lahko naberem kar sama v naši zeleni prestolnici), sadja, oreščkov, semen, super hrane, itd In prav iz podobnih sestavin si rada začaram kakšno presno (surovo brez peke) sladico.

Prav neverjetno je, kako lahko iz popolnoma nepredelanih, rastlinskih  in zdravih sestavin naredimo oziroma kar začaramo nekaj tako zelo okusnega. Moja najljubša presna čarovnija je presna borovničeva torta. Naredim jo večkrat na leto, najraje ob kakšni posebni priložnosti, gozdne borovnice pa poleti naberem in jih zmrznem posebej za to slastno tortico. In še nekaj je zelo zanimivega pri čaranju presnih sladic. Je zelo preprosto in ne potrebuje veliko pripomočkov. Namesto pečice za njihovo pripravo potrebujemo močan mešalnik in že jih lahko pripravljamo tudi doma. Ker so večinoma pripravljene iz suhih oreškov in sadja, naravnih sladil in maščob, je njihov rok uporabe dolg in jih lahko pripravimo na zalogo.

Za pripravo presne borovničeve torte potrebujemo 30 min. Pred pripravo moramo v vodo namočiti 200 g mandljev in 200 g indijskih oreščkov, kakšni dve uri prej pa izkoščičiti eno skodelico datljev in jih ravno tako namočiti v vodo, da se malo zmehčajo. Tako bo mešanje bolj smooth ;)!

Za “testo” potrebujemo:

 • 200g namočenih mandeljev (najbolje imeti tiste brez olupka)
 • 1 skodelica dateljnov
 • 1 jedilna žlica medu
 • 1 jedilna žlica tekočega kokosovega olja

 

Kokosovo maslo utekočinimo tako, da ga damo v steklen kozarec in tega postavimo v vročo vodo tako, da voda ne pride v kozarec. Čez nekaj minut postane maslo zaradi gretja vode  popolnoma tekoče olje.

Ker v testu ni nobene druge tekočine kot le olje, je mešanje precej “trdo”, vendar se po parih vrtljajih lepo zrahlja. Masa testa je lepljiva zato jo iz mešalnika poberemo kar z golo roko. Testo enakomerno premažemo v model torte (premer 26 cm), katerega dno posujemo s kokosovo moko. Nato za 15 minut testo  postavimo v zmrzovalnik in se lotimo čaranja borovničevega nadeva.

Za nadev potrebujemo:

 • 2 in ½ skodelice namočenih indijskih oreščkov
 •  1/3 skodelice vode
 •  1/3 skodelice javorjevega
 •  1/3 skodelice medu
 •  1/3 skodelice stopljenega kakavovega masla
 •  1/3 skodelice stopljenega kokosovega masla
 •  ščepec soli (himalajska)
 •  2-3 jedilna žlica presnega kakava v prahu
 •  300 g zmrznjenjenih gozdnih borovnic

Kakavovo maslo utekočinimo prav na isti način kot kokosovo. Potrebovali bomo le malce več časa, saj je kakavovo v malce trdejšem agregatnem stanju. Vse sestavine zmešamo in nadev prelijemo v tortni model na testo. Z žlico enakomerno premažemo in po želji torto dekoriramo s svežimi ameriškimi borovnicami, ki jih v trgovinah dobimo v vseh obdobjih leta.

Presno borovničevo tortico nato postavimo v hladilnik za 2-3 ure in se lahko z njo sladkamo še več kot en teden, saj bo vsak dan zaradi prepajanja okusov še bolj sladka.

Takšna tortica je zelo hranljiva, zato naj bodo kosi manjši. Ne skrbite, vsak grižljaj je tako poln okusov in hranil, da se brbončice hitro zadovoljijo.

Pa dober tek in na zdravje. 

 

 

 

 

Bodi zeleno aktiven

Želite biti obveščeni o aktualnem zelenem dogajanju v Ljubljani?
Prijavite se na e-novice, ki jih bomo pošiljali vsaj dvakrat mesečno.