EN SL

Veliko obiskovalcev na predaji zelenega ambasadorstva

Tri tedne bo ambasadorka ČS Bežigrad.

Veliko obiskovalcev na predaji zelenega ambasadorstva

Tri tedne bo ambasadorka ČS Bežigrad.

V nedeljo, 28. avgusta, sta si štafeto ZPE predali ČS Šentvid in ČS Bežigrad. Predaja je bila v Rekreacijsko izobraževalnem centru Sava v Tomačevem. Obiskovalce prireditve so člani FS Emona sprejeli z belokranjsko pogačo in soljo. Predsednica Sveta ČS Bežigrad, mag. Tadeja Vengar, je pozdravila obiskovalce in se jim zahvalila, da so kljub zelo vročemu vremenu prišli pozdravit prevzem »zelenega ambasadorstva Četrtne skupnosti Bežigrad«, ter na »zeleni oder« povabila članice in člane KD Folklorne skupine Emona, ki so predstavili tri primorske plese. Nato je sledila predaja štafete ČS Šentvid, ob kateri je predsednik Sveta ČS Šentvid, g. Damijan Volavšek, povzel tritedenski program, ki ga je ČS Šentvid  uspešno izvedla v času ambasadorstva ZPE.

Ga. Tadeja Vengar je uvodoma opisala izkušnjo kolesarjenja po mejah ČS Bežigrad in povabila vse prisotne da jo preizkusijo tudi sami. Prav na tej kolesarski poti se je porodila ideja, de je park RIC Sava postalo prizorišče tokratne prireditve. Območje RIC Sava  je bilo še pred nekaj leti degradirano območje, danes pa spada med ene najlepše urejenih površin namenjenih za oddih in rekreacijo. Zaradi svoje bližine, urejenih tekaških in kolesarskih stez, orodij za vadbo in igral, postaja RIC Sava vse bolj priljubljen med Bežigrajčani. Z izborom lokacije za prevzem štafete so v ČS Bežigrad želeli prispevati k večji prepoznavnosti tega dela Bežigrada. V nagovoru je predsednica predstavila tudi zloženko Plečnikov Bežigrad, ki je nastala  tudi z namenom, da se ob praznovanju ZPE poudari Plečnikovo bogastvo za Bežigradom. Besedilo za zloženko je pripravil prof. Peter Krečič in povzema opis štirih Plečnikovih objektov in regulacijski načrt Bežigrada.

Sledil je nastop Pevsko-kulturnega društva Mlada srca, ki so obiskovalcem zapeli tri pesmi: »Kam le čas beži«, »En hribček bom kupil« in »Kadar boš na rajžo šel«. Prisotne je pozdravila tudi podžupanja Tjaša Ficko, ki je povedala, da je bila ekipa, ki je pripravljala kandidaturo za nagrado, v začetku ob primerjanju z drugimi Zelenimi prestolnicami nekoliko v dvomih ali je kandidatura upravičena. Vendar se je kmalu izkazalo, da je mesto Ljubljana naredilo velik korak k ohranjanju in izboljšanju zelenih površin, zmanjševanju prometa, skrbi za čist zrak in vodo, zmanjševanju količine odpadkov … Prejeta nagrada je nagrada za delo in doprinos nas vseh - vseh Ljubljančanov in prav je, da smo ponosni  nanjo;  hkrati pa naj bo tudi izziv, da ohranjamo začrtano pot. Podžupanja je dodala, da je vesela, da je ČS Bežigrad za prevzem štafete izbrala RIC Sava in zaželela Četrtni skupnosti Bežigrad uspešno delo v času ambasadorstva.

Sledil je zaključni ples KD Folklorne skupine Emona, nato pa je predsednica ČS Bežigrad povabila obiskovalce tudi k obisku ostalih dogodkov, ki jih je pripravila četrtna skupnost v sodelovanju z društvi, ter na predstavitev zgibanke Plečnikov Bežigrad. Srečanje se je nadaljevalo do večernih ur s prijetnim druženjem ob pogostitvi, ki so jo pripravili člani Turističnega društva Bežigrad  in članice Sveta ČS Bežigrad.

Bodi zeleno aktiven

Želite biti obveščeni o aktualnem zelenem dogajanju v Ljubljani?
Prijavite se na e-novice, ki jih bomo pošiljali vsaj dvakrat mesečno.