EN SL

V zeleni Ljubljani Salgadov fotografski poklon Zemlji

V zeleni Ljubljani Salgadov fotografski poklon Zemlji

V Mestnem muzeju Ljubljana in Jakopičevi galeriji bodo drevi odprli razstavo Geneza priznanega fotografa Sebastiaa Salgada. Postavitev vključuje 245 črno-belih fotografij rastlin in živali, krajin, morij in staroselskih ljudstev. Z njimi fotograf javnost osvešča o okoljskih in podnebnih spremembah. Razstava uvaja festival Fotonični trenutki.

Geneza je iskanje sveta, kot je nekoč bil, kakršen je bil ustvarjen in kot se je razvijal, kakršen je obstajal v tisočletjih, preden je sodobno življenje podivjalo in nas začelo oddaljevati od resničnega bistva našega obstoja."

Geneza je Salgadov tretji večletni cikel. Razumeti ga je mogoče kot odgovor na njegova starejša cikla Delavci (1993) in Migracije (2000). V prvem se je posvečal neizprosnim delovnim pogojem po svetu, v drugem pa ljudem, ki so ostali brez domov. Pri Genezi se je preusmeril od ljudi k neokrnjeni lepoti Zemlje in bitjem, ki živijo v sožitju z njo, so zapisali v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane, kjer razstavo gostijo.

Razstava je osrednji kulturni projekt v sklopu Ljubljane - zelene prestolnice Evrope 2016. Razdeljena je na pet geografskih območij, poimenovanih Jug planeta, Zatočišča, Afrika - ta bodo na ogled v Mestnem muzeju Ljubljana - ter Severna prostranstva in Amazonija in Pantanal, ki bosta razstavljena v Galeriji Jakopič.

Postavitev je kurirala in oblikovala Lelia Wanick Salgado. "Geneza je iskanje sveta, kot je nekoč bil, kakršen je bil ustvarjen in kot se je razvijal, kakršen je obstajal v tisočletjih, preden je sodobno življenje podivjalo in nas začelo oddaljevati od resničnega bistva našega obstoja," je zapisala ob razstavi.

Razstava Geneza je hkrati otvoritveni dogodek festivala Fotonični trenutki, v sklopu katerega bodo po Ljubljani do začetka julija odprli številne fotografske razstave in pripravili tudi druge dogodke. Tudi Salgadovo razstavo bo spremljal pester program predavanj in okroglih miz na najrazličnejše teme, od fotografskih do družbenih in okoljevarstvenih.

Preberite blog o tem. 

Bodi zeleno aktiven

Želite biti obveščeni o aktualnem zelenem dogajanju v Ljubljani?
Prijavite se na e-novice, ki jih bomo pošiljali vsaj dvakrat mesečno.