EN SL

V Ljubljani za Zeleno prestolnico Evrope 2018 izbrali nizozemski Nijmegen

V Ljubljani za Zeleno prestolnico Evrope 2018 izbrali nizozemski Nijmegen

Z laskavim nazivom Zelena prestolnica Evrope se bo leta 2018 okitil Nijmegen. Kot je za STA dejal župan nizozemskega mesta Hubert Bruls, gre za veliko čast. Okoljsko politiko v mestu po njegovih besedah nadgrajujejo že 20 let, naziv pa prinaša velik korak naprej. Opazil je tudi podobnosti z Ljubljano, zato bo na Nizozemsko odnesel veliko nasvetov.

 

V preteklih nekaj letih smo se ogromno naučili, tudi od Ljubljane. Prvič sem se z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem spoznal prav na izboru Zelene prestolnice Evrope 2016, ko je zmagala Ljubljana, mi pa smo se prvič potegovali za naslov. Kar smo se od slovenske prestolnice naučili, je, da je treba tekmovati na vseh področjih," je pojasnil župan Nijmegna.

Evropska komisija je nizozemsko mesto izbrala med tremi finalisti; poleg Nijmegna sta se naslov potegovala še švedska Umea in nizozemski Hertogenbosch. Kot je ob robu slovesnosti povedal Bruls, je bila posebnost letošnjega izbora prav ta, da so se za naziv potegovala tri srednje velika mesta. Nijmegen je sicer po njegovih besedah največje, saj šteje 170.000 prebivalcev.

Naziv si šteje v veliko čast, saj mesto že več kot 20 let dela na okoljevarstveni politiki, ta nagrada pa je velik korak naprej, je dejal. "V preteklih nekaj letih smo se ogromno naučili, tudi od Ljubljane. Prvič sem se z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem spoznal prav na izboru Zelene prestolnice Evrope 2016, ko je zmagala Ljubljana, mi pa smo se prvič potegovali za naslov. Kar smo se od slovenske prestolnice naučili, je, da je treba tekmovati na vseh področjih," je pojasnil.

Zdaj, ko je prvič v Ljubljani, je opazil tudi podobnosti med Ljubljano in Nijmegnom. Ljubljano je opisal kot študentsko mesto, kjer se stari del mesta odlično prepleta z novimi, modernimi tehnologijami. "S tem se spopadamo tudi sami, zato lahko iz Ljubljane odnesemo veliko nasvetov," je še poudaril.

Zakaj je Evropsko komisijo prepričal prav Nijmegen, še ni želel ugibati, so bili pa prejšnji zmagovalci skoraj vedno velika mesta in prestolnice držav. "To je bistvena razlika, v predstavitvi smo komisijo želeli prepričati, da lahko dajemo nasvete manjšim mestom, seveda pa tudi metropolam, in očitno smo uspeli," je zaključil.

Nagrado Zelena prestolnica Evrope 2018 so danes pod okriljem Evropske komisije podelili v ljubljanskem Hotelu Union, kjer je zbrane goste najprej nagovorila namestnica direktorja za okolje pri Evropski komisiji Joanna Drake. Izpostavila je, da so imeli na komisiji izredno težko odločitev, saj so jih z dobrim delom navdušili vsi trije finalisti.

Izrazila je tudi navdušenje nad Ljubljano. Sporočila, ki jih zelena mesta pošiljajo v Evropo, so po njenih besedah zelo pomembna in jih ne gre podcenjevati. Drugim mestom po besedah Drakove dajejo vzgled, da se da ustvariti boljše življenje za nas same, in še pomembneje, za naslednje generacije. Da so že s samo prisotnostjo na nocojšnjem dogodku zmagovalci vsi, je dejal tudi ljubljanski župan Janković.

Evropska komisija je danes podelila tudi Zeleni list Evrope 2016, ki je romal v roke irskega Galwaya. Gre za iniciativo komisije, ki nagrajuje trajnostni razvoj s poudarkom na spodbujanju zelene rasti in ustvarjanju novih delovnih mest v evropskih mestih, ki imajo med 20.000 in 100.000 prebivalcev.

 

Foto: David Lotrič

 

Bodi zeleno aktiven

Želite biti obveščeni o aktualnem zelenem dogajanju v Ljubljani?
Prijavite se na e-novice, ki jih bomo pošiljali vsaj dvakrat mesečno.