EN SL

V botaničnem vrtu odprtje učne poti Po poti Fleischmannovega rebrinca

V botaničnem vrtu odprtje učne poti Po poti Fleischmannovega rebrinca

V Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani so odprli naravoslovno učno pot z naslovom Po poti Fleischmannovega rebrinca, ki so jo pripravili skupaj z Javnim zavodom Ljubljanski grad. Botanični vrt in Ljubljanski grad namreč povezuje endemična rastlina Fleischmannov rebrinec, ki so jo po letu 1819 našli na grajskem griču, a je od tam izginila.

Območje Ljubljanskega gradu, od koder je rastlina izginila po letu 1840, sicer velja za edino naravno rastišče te rastline na svetu. Že v letih, ko so jo našli, so jo prenesli v botanični vrt, tam pa se je ohranil vse do danes. Botanični vrt je tako edino nadomestno rastišče Fleischmannovega rebrinca, kar je zapisano tudi v vsej svetovni literaturi.

Leta 2011 pa so jo ponovno posadili na območju gradu, je za STA pojasnil vodja botaničnega vrta Jože Bavcon. Z novo učno potjo, ki so jo pripravili v okviru projekta Zelene prestolnice Evrope, so tako povezali dve lokaciji, kjer rebrinec raste. Na vodenem ogledu med lokacijama bodo obiskovalcem predstavili življenjska okolja na tej poti in tudi rastline, ki rastejo na teh območjih, je še dejal vodja botaničnega vrta.

Bodi zeleno aktiven

Želite biti obveščeni o aktualnem zelenem dogajanju v Ljubljani?
Prijavite se na e-novice, ki jih bomo pošiljali vsaj dvakrat mesečno.