EN SL

Umetnost in trajnostni razvoj

Umetnost in trajnostni razvoj

Tokratni blog iz serije Meščanka je zapisal Miha Murn, umetnik, podjetnik in član ljubljanskega društva Global Shapers Community.

Z odpadki zasuvamo zemeljsko površino, s plini smetimo atmosfero, z dejanji ubijamo naravo. Živimo v svetu, kjer je vsega preveč, kjer vsi hrepenimo še po nečem, če to potrebujemo ali ne. Zagotovo je zato čas, da razmislimo o tem, kaj počnemo. Razvoj se ne sme ustaviti, potrebno pa je poiskati poti, ki vodijo v širše zadovoljstvo celotne družbe.
 

Primeri ustvarjalcev v svetovnem merilu, ki bi se s tem problemom soočali pa so skoraj da ničelni, saj vsi strmimo le za čim cenejšo in hitrejšo izdelavo naših produktov. 

Umetnost in vse panoge povezane z njo, so velik potrošnik materialov in neobnovljivih snovi. Vsebinska vrednost pa je tisto, kar umetnosti doda težo, zato menim, da bi se s projekti morali bolj posvečati tudi recikiranim materialom in obnovljivim virom, ki podaljšujejo naš obstoj. Bivamo v svetu panike, svetu norije in vsakodnenega podrejanja našim finančnim sposobnostim, a to ne pomeni, da si ne moramo vzeti časa za naravo in okolje. V vsak projekt ali stvaritev lahko vključimo vsaj kanček pridiha trajnosti in s tem povemo, da nam ni vseeno za prostor, v katerem bivamo. Les, kovina, steklo in tisoče drugih materialov ponuja široko paleto izbire pri oblikovanju novega umetniškega stavka ali artikla. Primeri ustvarjalcev v svetovnem merilu, ki bi se s tem problemom soočali pa so skoraj da ničelni, saj vsi strmimo le za čim cenejšo in hitrejšo izdelavo naših produktov. Morali pa bi poskrbeli vsaj za to, da vsebinsko dovršimo našo izdelavo z obnovljivimi, naravi prijaznimi elementi.

Okoljski, socialni in gospodarski vidiki morajo biti del umetniške pripovedi in avtorji se morajo zavedati, da s svojim delom sooblikujejo kulturo, v kateri se predstavljajo. Proizvodnja in predelava izdelkov za umetnost največkrat ni povezana z naravnimi viri in okoljsko trajnostnim razmišljanjem, saj so stroški izdelave s takšnimi materiali visoki. Zopet se torej dotaknemo vprašanja zakaj plačati več in s tem pomagati okolju? Kapitalizem nas ne uči takega razmišljanja, potrošništvo na naša ramena postavlja vedno večja bremena. Pa vendar moramo v takih okoliščinah pokazati, da lahko delamo drugače in se z malimi koraki potruditi za boljši jutri. Vsi imamo izbiro in vsi lahko pomagamo razvoju, da gre v pravo smer. Če gre za kip, sliko, modno kreacijo ali knjigo – vedno imamo izbiro in povsod lahko dodamo piko na i z izkoriščanjem virov, ki po nepotrebnem ne uničujejo našega okolja.

Razmišljajte, kako lahko z vašim delom ustvarite še bolj socialne in trajnostne produkte, ki ne bodo koristili samo vam, ampak tudi ljudem okoli vas!

 

 

 

 

Bodi zeleno aktiven

Želite biti obveščeni o aktualnem zelenem dogajanju v Ljubljani?
Prijavite se na e-novice, ki jih bomo pošiljali vsaj dvakrat mesečno.