EN SL

Slovesnost ob prevzemu nagrade v Bruslju

Bristol uradno predal nagrado Ljubljani

Slovesnost ob prevzemu nagrade v Bruslju

Bristol uradno predal nagrado Ljubljani

Ljubljana je danes na slovesnosti v Bruslju od britanskega Bristola uradno prejela naziv evropske zelene prestolnice v tem letu. Ljubljanski župan Zoran Janković pričakuje, da bo ta nagrada, ki je po njegovih besedah najpomembnejša, ki jo mesto lahko dobi, še spodbudila turizem in naložbe.

Ta nagrada je najpomembnejša nagrada, ki jo lahko mesto dobi."

"Naj bo zabavno. Vključite vse državljane in še naprej počnite to, kar počnete tako dobro. Srečno, Ljubljana!" se glasi popotnica bristolskega župana Georgea Fergusona, ki je našemu županu Jankoviću danes predal zeleno štafeto.

"Ta nagrada je najpomembnejša nagrada, ki jo lahko mesto dobi," je poudaril ljubljanski župan ter izpostavil potrebo po solidarnosti - ne samo do migrantov, ampak tudi do bodočih generacij, da bodo dobile naravo enako lepo ohranjeno, kot smo jo mi. Nagrada je po Jankovićevih besedah prav tako pomembna v poslovnem smislu - Ljubljani je na primer prinesla tudi naziv turistične destinacije bodočnosti, mesto je v minulem letu zabeležilo 18-odstotno rast turizma.

Od leta 2007 do danes se je število nočitev zvišalo s 400.000 na dva milijona, v povprečju z 1,2 dni po gostu na dva dni, ambicija Ljubljane pa je, da doseže leta 2020 tri milijone nočitev in milijon turistov, ki bi ostali tri dni, je poudaril Janković. Ljubljani se je po prejemu naziva uresničila tudi velika želja, da so začeli graditi prvi hotel s petimi zvezdicami, podpisali pa so tudi pogodbo z Ikeo. Zasebne naložbe bodo prinesle približno 2500 delovnih mest v dveh letih, je še izpostavil župan.

Podžupanja Tjaša Ficko je izpostavila, da smo na nagrado, ki je rezultat skupnega dela velike mestne družine in naših prebivalcev, izjemno ponosni. Dodala je, da po mnenju mednarodne ocenjevalne komisije, ki nam je dodelila naziv, uspešno združujemo dvoje: ohranjamo naravne danosti in zelen karakter Ljubljane ter hkrati aktivno spreminjamo področja, ki še nedolgo nazaj niso bila zelena. Ob tem je pomembno imeti vizijo in pogum za uresničitev zastavljenih ciljev, kar ekipi pod vodstvom župana Zorana Jankovića odlično uspeva. Povedala je še, da nas letos čaka še veliko izzivov, ki jih bomo ne le dosegli, ampak tudi presegli in tako postali najboljša zelena prestolnica doslej.

V Evropski komisiji so poudarili, da mesto s prejemom naziva vstopi v ekskluzivni klub. "Enkrat zelena prestolnica, vselej zelena prestolnica," so danes na slovesni predaji naziva opozorili tako Bristol kot Ljubljano, da ne bi zaspala na lovorikah. Evropski komisar za okolje Karmenu Vella je ob predaji naziva napovedal, da bo v prihodnjih tednih obiskal Ljubljano. Predajo so izvedli tako, da so obrnili stran v knjigi evropske zelene prestolnice - z bristolske na ljubljansko.

Po slovesnosti ob predaji naziva zelene prestolnice Ljubljani v bruseljskem muzeju glasbil se je nedaleč stran v bruseljskem kulturnem središču Bozar začel koncert skupine Laibach s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija.

 

Bodi zeleno aktiven

Želite biti obveščeni o aktualnem zelenem dogajanju v Ljubljani?
Prijavite se na e-novice, ki jih bomo pošiljali vsaj dvakrat mesečno.