EN SL

Razumevanje sveta - ciklus predavanj

Razumevanje sveta - ciklus predavanj

Na prvem od štirih srečanj, ki smo ga poimenovali  PRIHODNOST(I) NAŠIH MEST, in ki jih organizira Francoski inštitut v Sloveniji v sodelovanju z Mestnim muzejem Ljubljana, časopisno hišo Delo in Fakulteto za družbene vede, bo pogovor med filozofom Thierryem Paquotom in sociologom Marjanom Hočevarjem moderiral sociolog Drago Kos. Mesta so zgrajena na način, da zmorejo vzdržati skozi čas, kljubovati naravnim nesrečam (poplave, potresi, nevihte) in zagotoviti kar najbolj udobno bivanje svojih prebivalcev. Toda urbanizacija našega planeta se včasih izvaja proti mestu. Mar so zemljani, če so urbanizirani, hkrati tudi meščani? Ali bi se lahko reklo, da so meščani ljudje, ki bivajo v razpršenih urbanih celicah ali v ogromnih megalopolisih? Kaj pa ljudje, ki živijo v revnejših predmestjih ali centrih za begunce? Tri glavne značilnosti »meščanskega duha« so urbanost, raznolikost in drugačnost, vendar jih v zadnjem času pretresajo globalizacija gospodarstva, množičnost digitalne komunikacije pa tudi okoljevarstvenost. Treba je ozavestiti učinke teh procesov ter oblikovati ustrezno politiko upravljanja mest. Če mesta izginejo ali se preobrazijo, kakšni bodo ti novi teritoriji, namenjeni človeku? 

Predavanja bodo potekala v francoščini in slovenščini s simultanim tolmačenjem v konferenčni dvorani Mestnega muzeja Ljubljana, Gosposka 15. Vstop prost.

O gostih:

Thierry Paquot, filozof, avtor več kot 60 del (La ville récréative. Enfants joueurs et écoles buissonnières, 2015 ; Désastres urbains. Les villes meurent aussi, 2015 ; Géopoétique de l’eau. Hommage à  Bachelard, 2016). Trenutno opravlja tudi funkcijo predsednika ustanov: Conseil d’Orientation Stratégique o trajnostnih mestih, društvo Image de Ville in Commission du Vieux Paris.

Marjan Hočevar, sociolog urbanizma, predava na na Centru za prostorsko sociologijo (FDV) in na Fakulteti za arhitekturo predava predmet Urbana sociologija. Izdal je Novi urbani trendi: prizorišča v mestih - omrežja med mesti (New urban trends: locales in cities – networks among cities) 2000; Protiurbanost kot način življenja (Anti urbanism as a way of life), 2007, soavtor z Matjažem Uršičem.

 

 

Bodi zeleno aktiven

Želite biti obveščeni o aktualnem zelenem dogajanju v Ljubljani?
Prijavite se na e-novice, ki jih bomo pošiljali vsaj dvakrat mesečno.