EN SL

Prihaja Urban

Na ulice Ljubljane bo sredi aprila zapeljal vlakec na električni pogon.

Prihaja Urban

Na ulice Ljubljane bo sredi aprila zapeljal vlakec na električni pogon.

Na ulice Ljubljane, Zelene prestolnice Evrope 2016, bo sredi aprila zapeljal vlakec na električni pogon, ki smo ga poimenovali Urban. Okolju prijazno vozilo z ničnimi izpusti bo celo leto vozilo na krožni liniji, ki povezuje glavne mestne znamenitosti. Prvih nekaj dni bo za radovedneže vožnja na voljo brezplačno. Urban je tehnološko napreden in prilagojen invalidom. Vlakec je plod znanja in izkušenj sodelavcev Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) in slovenskih strokovnjakov za elektromobilnost. Urban je sestavljen iz vlečnega vozila in treh vagonov, ki skupaj merijo 19 metrov.

Vozilo ima vgrajen električni motor s 40 kilovati moči, dnevno pa bo premagal okoli 100 kilometrov razdalje. Vagoni so v zimskem času zaprti in ogrevani, poleti pa se njihova okna odprejo. Opremljeni so z lesenimi stoli, vlakec pa se ponaša tudi z video in avdio opremo. Streha vlakca je opremljena z 12 fotovoltaičnimi paneli, ki vlakcu pri vožnji pomagajo vzdrževati električno energijo. Električni motor vozila deluje po principu dvostopenjske rekuperacije, ki pri zaviranju z motorjem, predvsem pri vožnji navzdol, polni baterijske celice. Najvišja hitrost, ki jo vlakec dosega, je 25 kilometrov na uro.

 

Cena vozovnice za mladostnike do 15. leta bo znašala tri, za ostale potnike pa pet evrov."

Nova mestna pridobitev bo vozila po eni izmed atraktivnejših krožnih poti glavnih mestnih turističnih znamenitosti: od mestne hiše do Ljubljanskega gradu, Špice, Trnovskega pristana, Krakovega, Trga Francoske revolucije, Kongresnega in Prešernovega trga. Izhodiščna in končna točka za vstop na vlakec bo pred mestno hišo. Končna trasa bo sicer določena po opravljenih testnih vožnjah. Kot je na torkovi novinarski konferenci poudaril ljubljanski župan Zoran Janković, pa bo moral v prvih dneh obratovanja direktor LPP Peter Horvat v času prometnih konic tudi sam sesti na vlak in osebno preveriti, ali Urban morda ne ovira preostalega prometa.

Doživetje z Urbanom bo sicer obiskovalcem na voljo vsako polno uro, vožnja bo na voljo vse leto. Z njim se bo lahko naenkrat zapeljalo 47 radovednežev, turistični vodič in ena oseba na invalidskem vozičku. Potniki bodo potovanja z vlakcem Urban lahko plačevali brezgotovinsko ali gotovinsko, plačilo bo možno tudi s kartico Urbana in telefonom.

Cena vozovnice za mladostnike do 15. leta bo znašala tri, za ostale potnike pa pet evrov. Otroci do dveh let bodo z vlakcem potovali brezplačno. Če bo vozovnica naložena na mestno kartico Urbana, bo veljavna ves dan. Urban bo s testnim obratovanjem začel sredi aprila, ko bo potnike nekaj dni promocijsko vozil brezplačno. Začetek rednega obratovanja je predviden konec meseca aprila.

 

Bodi zeleno aktiven

Želite biti obveščeni o aktualnem zelenem dogajanju v Ljubljani?
Prijavite se na e-novice, ki jih bomo pošiljali vsaj dvakrat mesečno.