EN SL

Prenova prostorov v mojem slogu

Pomagam vam pri čiščenju krame.

Prenova prostorov v mojem slogu

Pomagam vam pri čiščenju krame.

Hvala za praznične dni. Najlepše je, če rahlo dežuje. Takrat lažje odprem “zvezek” in napišem naslednjo objavo, ker je pač treba sedeti. V času po zadnji sem bil še kar aktiven na področju prenove prostorov v mojem slogu.

Tudi doma sem nekaj postoril in predno zares predstavim osrednji del še fotka kuhinjske luknje, ki sem jo omenjal že zadnjič. Uspešno sem jo zapolnil z zavrženima omaricama. Babičine kuhalnice sem prestavil v levo, da lažje brišem ploščice nad štedilnikom.

Če kdo ne ve, kako, mu lahko pomagam sprazniti kramo doma. Meni bo verjetno kaj prav prišlo, vi pa boste imeli čisto. Resno mislim!"

No, za začetek dve fotki dveh kotov bivalnega dela. Vzhodni in zahodni del. 

Zaradi same estetike sem se lotil prenove in kot večkrat rečem: “Za isti denar lahk dobiš več”! Torej, prenovo v stilu kupi nič, lahko izvajam doma, ker me nihče ne preganja in tako so vse rešitve kakor da samo začasne, ker se velikokrat pojavi kakšen nov element in nadomesti prejšnjega.

Ko sem v kopalnici odmontiral stekleno pregrado, namenjeno tuširanju v banji, ker res ni uporabna (vodni kamen na steklu in voda vseeno šprica naokoli) sem iz nje naredil prvi TV regal. Temu je sledil naslednji, ko sem “tovarniško” omaro premaknil v drugo predsobo kao za odvoz, pa sem vanjo zložil čevlje in tako je zataknjena v svoji novi vlogi.

Masivna dila iz lipe je ostanek materiala, ko sem nekoč rezljal table za eko kmetije. Na svojo vlogo je čakala kakšnih 5 let. Leži na starem Grundigu 6099, ki je zgolj okras. Na desni prostor za prenosno računalo, spodaj ojačevalec, ki je pač moral na servis, ker sam nisem ugotovil, kaj je narobe. Sedaj mi odlično služi.

Nosilci zvočnikov (te je zrihtal Poukou iz deponije), so narejeni iz delov avtomobilske sklopke ter v nevihti polomljene breze. Zelo preprosto. Veja, z vijakom privijačena na podstavek. Tako kot zvočnike, sem tudi TV pobarval v rjavo barvo s sprejem, zaradi stilske kombinacije. Sama televizija visi na skiroju in jo lahko poljubno zasukaš za 45°. Tudi ta je bila na popravilu in za malo denarja ponovno živi in ne smeti.

V levem kotu zvočnik, svetilka iz nekih železnih krogov in pleksi stekla ter rožmarin na zimovanju, ki raste iz stare posode za svinjsko mast. Kul, obrat za četrt v levo. Sedežna mi kar ustreza. Seveda je proizvod iz znane “tovarne”, ampak zaenkrat še ni prišlo nič boljšega, zato ostaja v prostoru. Kavna mizica je že old timer – moj prvi zaresen izdelek iz odpadnih kosov, zmontiran leta 2002. Boben pralnega stroja, kos pleksi stekla in tri koleščka. V mizici je prostor za revije in to ….

Na robu sedežne je svetilka. Nekakšen železen kos, grlo “tovarniške” svetilke, ki je prekmalu preminula in senčilo iz zapuščenega hotela nekje v Avstriji. 

In že smo po diagonali v drugem kotu, kjer je jedilni program. Miza iz te “tovarne” se je začela leviti, zato sem ji pomagal in ji nato nadel nek ostanek barve, ki je v ravnopravšnjem odtenku popestril dogajanje v tem kotičku. 

Stoli so še iz časov kosovca. Ja, pogrešam ga. Če kdo ne ve, kako, mu lahko pomagam sprazniti kramo doma. Meni bo verjetno kaj prav prišlo, vi pa boste imeli čisto. Resno mislim!

Na tleh svetlobni objekt iz serije : Avtomobilska Industrija : , na mizi star čajnik, svečnik in vaza, vse v uporabi. Zadaj svetilka za deževne dni popestri svetlobno vzdušje v bivalnem prostoru. Slika, muzika in barve. In tako kot atelje, tudi galerija potrebuje toploto in vzdušje, ki ju nudi moč ognja. Peč je zaenkrat še original, toda v glavi se plete marsikaj. 

Notranja skladovnica drv se je povečala na tri dni, ko sem z nekaj kosov železa in ostanka lipove dile zvaril stalažo, kjer jih po novem hranim. Za podobne izdelke v znanih tehničnih trgovinah odštejete 100 eurov plus.

Jaz sem za komplet s polico, ki je nad pečjo in kjer pozimi sušim gojzarje, gamaše in te rekvizite, poleti pa želiščne drobnarije, odštel le 2 uri dela in 17 eur. Za ostalih 83 eurov sem šel na vikend izlet. Možni so tudi te načini shranjevanja drv in podobne fore …

In še kot zadnji rekvizit, ki me povezuje s celoto bivanjskega dela – tebure.

Izdelan je iz električnega koluta, sedala polomljenega barskega stola, koleščk neke omarice, ki so jo lastniki zavrgli ter zračnice traktorja. Koleščka sem enostavno privil v plastičen del koluta z lesnimi vijaki. Na drugo stran koluta sem privil leseno sedalo s peno, ga prekril z zračnico in vse skupaj poslikal in pobarval. Zlata barva v spreju mi je bila podarjena češ: “ti boš to sigurno rabil”.

Lepo se ujema s starim Grundigom, ki ima nekaj pozlačenih podrobnosti.  

Tako, naslednjič o spalni ploščadi in omari, do takrat pa delam na kopalnici, da bom imel tudi o njej kaj pisati. Pa le povejte, če potrebujete pomoč. Več na www.maticpraznik.com ali na mail: matic.praznik@gmail.com.

 

Bodi zeleno aktiven

Želite biti obveščeni o aktualnem zelenem dogajanju v Ljubljani?
Prijavite se na e-novice, ki jih bomo pošiljali vsaj dvakrat mesečno.