EN SL

Povprečni Ljubljančan za svoje dnevne aktivnosti porabi 150 litrov vode

Povprečni Ljubljančan za svoje dnevne aktivnosti porabi 150 litrov vode

Tokratni zapis za blog Meščanka je prispevala Maša Madon iz Global Shapers Community Ljubljana.

V povprečju Evropejec porabi 4256 litrov vode na dan. Za eno skodelico kave 140 litrov, za en hamburger 2400 litrov, za malo stekleničko gazirane pijače pa 36 litrov. Še temnejša plat zgodbe je, da na račun globalizacije, večina porabljene vode ni evropske temveč iz držav, ki že tako trpijo pomanjkanje vode.

To so bile besede, ki so me pretresle, v enem od nagovorov slovenske klimatologinje Lučke Kajfež Bogataj. Omenjena problematika je seveda večplastna, kot vse podobne v duhu trajnostnega razvoja. In morda je za malega posameznika bolj relevantna številka 150, toliko litrov vode namreč pri svojih dnevnih aktivnostih porabi povprečni Ljubljančan. In tudi ta številka me pretrese, dnevno namreč popijem zgolj liter in pol ali dva. Preostanek torej, po statistiki,  porabim: 55 litrov za tuširanje in kopanje, 32 litrov za izplakovanje straniščne školjke, 25 litrov za pranje perila, 10 za drugo telesno nego (sem verjetno spada tudi ščetkanje in tisto nenehno opozarjanje staršev, naj njihovi otroci le ugasnejo vodo med ščetkanjem), 9 litrov za zalivanje vrta ali pranje avtomobila, 8 litrov za pranje posode, 2 litra za kuhanje in tako dalje. In kar je pri vsem najbolj nesmiselno, za vse to uporabljamo pitno vodo iz našega vodovoda, velik del pa bi seveda lahko nadomestili z zbrano in ustrezno predelano odpadno vodo  (kar sicer že počnejo nekatera gospodinjstva). 

In tudi ta številka me pretrese, dnevno namreč popijem zgolj liter in pol ali dva. Preostanek torej, po statistiki,  porabim: 55 litrov za tuširanje in kopanje, 32 litrov za izplakovanje straniščne školjke, 25 litrov za pranje perila, 10 za drugo telesno nego (sem verjetno spada tudi ščetkanje in tisto nenehno opozarjanje staršev, naj njihovi otroci le ugasnejo vodo med ščetkanjem), 9 litrov za zalivanje vrta ali pranje avtomobila, 8 litrov za pranje posode, 2 litra za kuhanje in tako dalje."

Verjetno Slovenci večje pozornosti tej problematiki ne namenjamo, ker trenutno težav s pitno vodo še nimamo, uvrščamo se celo med vodno bolj bogate države v Evropi. To je verjetno tudi razlog, da jo pogosto trošimo prekomerno in se ne zavedamo, da so v določenih delih sveta izpostavljeni onesnaženosti in nedostopnosti do pitne vode. Pomembno se je torej zavedati, da je voda vir našega življenja in da mora biti naša skrb že danes namenjena varčevanju pri njeni porabi, skrbi za njeno kakovost in neoporečnost ter ravnanju z odpadnimi vodami.

Ob prebiranju zgoraj navedenih številk me je seveda zanimalo koliko porabim v svojem gospodinjstvu tudi sama in izračun je pokazal, da sem s porabljenimi 183 litri nad navedenim povprečjem, pa sem bila resnično mnenja, da sem pri porabi vode varčna (približen izračun porabe vode v tvojem gospodinjstvu najdeš na tej spletni strani.

Kaj pa ti, si že naredil/a izračun porabe pitne vode v tvojem gospodinjstvu? Začni z njenim varčevanjem in #ShapeIt! 

 

Bodi zeleno aktiven

Želite biti obveščeni o aktualnem zelenem dogajanju v Ljubljani?
Prijavite se na e-novice, ki jih bomo pošiljali vsaj dvakrat mesečno.