EN SL

Portugalska po moje

Aktivna, divja, okusna in sončna.

Portugalska po moje

Aktivna, divja, okusna in sončna.

Rada odkrivam naš čarobni planet in to vedno počnem zelo svobodno in aktivno. Edini začrtani cilj vsake poti je, da bo ta precej športno aktivna. Moja domača Ljubljana me je čez življenje precej razvadila glede neskončnih možnosti gibanja v naravi in prav zato tudi nobeno moje potovanje ne mine brez smooth aktivnosti.  Tudi letošnji "road trip" izlet na Portugalsko ni bil izjema.

Za mnoge prebivalce srednje Evrope je Portugalska skoraj tako odmaknjena kot dežela onkraj Atlantika. Vendar ta dežela na skrajnem zahodu celine v resnici sploh ni tako daleč. Razen glavnih turističnih točk je dežela relativno malo obiskana, kar pa pomeni, da imajo popotniki na voljo neomejene možnosti za odkrivanje lepot dežele in njenih ljudi. Deželo ponosno na svojo atlantsko obalo, ki zajema veliki del države, sem obiskala že večkrat, največkrat njeno magično prestolnico Lizbono, v letošnjem maju pa sem prepotovala dolgo pot vzdolž Atlantika in iskala najlepše terene za surfanje na valovih.

Domača Ljubljana mi sicer ponuja toliko naravnih površin za gibanje, da se še danes lahko med vsakdanjim tekom ali hojo izgubim pod zelenimi krošnjami dreves na Rožniku, Šmarni Gori ali Rašici, ki so moje najljubše destinacije za šport. V domačem kraju v naravi torej najraje tečem, hodim, kdaj pa tudi na dotik prijetni travi v Tivoliju naredim kakšno svojo smooth vajo. Ja, športa željnim prebivalcem Ljubljane v mestu in na njenem obrobju prostora v naravi za gibanje ne manjka.

 

izlet na portugalsko

Rada odkrivam naš čarobni planet in to vedno počnem zelo svobodno in aktivno. Edini začrtani cilj vsake poti je, da bo ta precej športno aktivna. Moja domača Ljubljana me je čez življenje precej razvadila glede neskončnih možnosti gibanja v naravi in prav zato tudi nobeno moje potovanje ne mine brez smooth aktivnosti.

No, teren za surfanje na valovih pa moram vseeno poiskati izven naše zelene prestolnice in tokrat sem ga odšla iskati v divjo Portugalsko, kamor sem potovala kar s kamperjem ter poleg surfa s seboj vzela še kolo in tekaško obutev.  Z vsakim prevoženim kilometrom sem se puščala presenečati še vedno tako neokrnjeni divji naravi vzdolž portugalske obale. Divjanje Atlantika me je vabilo v morje med valove, strme morske pečine na smooth kolesarjenje in tek po razgibanih stezicah, čudovite zlatorumene peščene plaže in čarobni sočni zahodi pa na umiritev duha.

Epske plaže sem imela največkrat kar sama zase in vroča dežela z mrzlim morje je skok na surf in jahanje valov naredila še bolj vzburljivo. Zmatrano telo pa sem nato umirila s slabo uro svojega smoothlatesa na zlatorumeni mivki ob spremljavi melodije valov. Na neobljudenih samotnih divjih krajih, ki jih na Portugalskem, kot v naši Ljubljani, ni težko najti, dobi vsaka smooth aktivnost čisto nove razsežnosti.

Tudi portugalska kulinarika ima sredi vsega tega prav posebno mesto. Da gre ljubezen skozi želodec, je že stara modrost in prav nič drugače ni pri zaljubljanju v tuje dežele. Kjerkoli sem, rada poizkušam in jem lokalno in ekološko pridelano hrano, saj je le takšna najbolj okusna in najkvalitetnejša. V Ljubljani jo največkrat dobim na naši bogati ljubljanski tržnici, kjer imamo vsak petek na Odprti kuhinji tudi enkratno priložnost poizkušanja različnih tujih kulinarik.

Bodi zeleno aktiven

Želite biti obveščeni o aktualnem zelenem dogajanju v Ljubljani?
Prijavite se na e-novice, ki jih bomo pošiljali vsaj dvakrat mesečno.