EN SL

Po ljubljanskih ulicah z električnim Urbanom brezplačno do konca maja

Po ljubljanskih ulicah z električnim Urbanom brezplačno do konca maja

Ljubljančani in obiskovalci glavnega mesta se bomo lahko maja z električnim vlakcem Urbanom brezplačno vozili od mestne hiše do Ljubljanskega gradu. Urban bo izpred mestne hiše odpeljal ob skoraj vsaki popoldanski polni uri, ker pa je obdobje brezplačne vožnje del uvajanja pred začetkom rednega obratovanja, bodo možne tudi spremembe urnika.

Na zabavno, poučno in okolju prijazno doživetje z Urbanom se domači in tuji obiskovalci mesta in osebe z oviranostmi, za katere je vozilo ustrezno prilagojeno, lahko zapeljete že danes."

Vstopna postaja na električni vlakec bo pri mestni hiši, Urban pa bo odpeljal ob 12., 13., 14., 16., 17. in 18. uri. Odhodi z Ljubljanskega gradu so medtem načrtovani za 12.20, 13.20, 14.20, 16.20, 17.20 in 18.30. Uporabnike bomo o morebitnih spremembah sproti obveščali na spletni strani Ljubljanskega potniškega prometa (LPP)Uvedba električnega vlakca je del trajnostne strategije Mestne občine Ljubljana in LPP, ki vključuje posodobitev mestnega voznega parka tudi z vozili na elektriko. Ta bodo obratovala predvsem v središču Ljubljane.

Urban je sestavljen iz vlečnega vozila in do treh vagonov, ki skupaj merijo 19 metrov. Vagoni so v zimskem času zaprti in ogrevani, poleti pa se okna odprejo. Vagoni z lesenimi stoli so opremljeni po vzoru mestnih avtobusov in v skladu s trajnostno usmerjenostjo Ljubljane - Zelene prestolnice Evrope 2016. Električni vlakec je opremljen tudi z video in avdio opremo, na katero se lahko po potrebi priključi tudi mikrofon turističnega vodnika. Najvišja hitrost, ki jo vlakec dosega, pa je 25 kilometrov na uro.

Okolju prijazno vozilo z ničnimi izpusti bo s krožno linijo povezalo tudi glavne mestne znamenitosti tako v mestnem središču kot izven njega. To bo imelo za posledico povečanje turističnega ovrednotenja nekoliko bolj umaknjenih območij in bo pripomoglo k razvoju Ljubljane kot trajnostne turistične destinacije, so prepričani na občini.

Bodi zeleno aktiven

Želite biti obveščeni o aktualnem zelenem dogajanju v Ljubljani?
Prijavite se na e-novice, ki jih bomo pošiljali vsaj dvakrat mesečno.