EN SL

PISMO PLANETU IN SVETU #2

Razstava Sebastiãa Salgada

PISMO PLANETU IN SVETU #2

Razstava Sebastiãa Salgada

Tokratni blog v sklopu Meščanka so ponovno zapisali v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Ali lahko fotografija spremeni potek dogodkov? Ali lahko celo vpliva na prihodnost v trenutku svojega nastanka? To večno vprašanje o namenu fotografije se mi poraja tudi ob pogledu na dela Sebastiãa Salgada. 

Vsakodnevno smo obkroženi s poplavo fotografij, kar nas pušča otopele in ravnodušne v odnosu do fotografskih del. V vsej količini največkrat opazimo subjekt lepote, ki jo vsak od nas vidi in razume na svoj način. Na drugi strani pa še vedno vidimo fotografska dela, ki nas pretresejo, v nas ustvarijo stisko, notranji nemir, kar se nam vtisne v naš spomin za vedno. 

Kapski kiti (Eubalaena australis), za katere je polotok Valdés zanimiv zaradi zavetja, ki jim ga dajeta tamkajšnja zaliva Golfo San José in Golfo Nuevo, pogosto plavajo s privzdignjenim repom. Polotok Valdés, Argentina. 2004. ©Sebastião Salgado / Amazonas

Fotografije v seriji Geneza v meni prebujajo opomin o tem, od kod dejansko prihajamo in kaj imamo skupnega s planetom, na katerem živimo."

Novica, da bo Ljubljana - Zelena prestolnica Evrope gostila razstavo del Sebastiãa Salgada - Geneza, je v meni priklicala oba občutka. Spomin me je v hipu odnesel k lepoti in estetiki črno-belih fotografij serije Workers (Delavci), ki prikazuje delavce v rudnikih zlata Serra  Pelada. Estetika del, ki hkrati razkriva kruto realnost določenega časa in situacije - to so ljudje v revščini, v nemogočih pogojih dela, ki si z iskanjem zlata skušajo omogočiti boljšo prihodnost. Mnogi so to serijo opisali s prispodobo Dantejevega Pekla.

A če poznamo Salgadova dela in njegovo pot, vemo, da je od serije Workers minilo dobrih trideset let in v tem času je avtorjevo pričanje o grozotah in uničevanju civilizacije zamenjal nov pogled. Z zadnjo serijo del – Geneza, ki bo na ogled v Galeriji Jakopič in Mestnem muzeju Ljubljana, želi sporočiti povsem nekaj drugega. Geneza je serija podob neokrnjenenih koščkov sveta. Sam avtor to serijo podob imenuje kar  »ljubezensko pismo planetu«.

Dnevno dogodki drsijo mimo mene in skozi čas se sprašujem ali bo tisti, ki hodi po mojih stopinjah videl isto kot jaz ali če res poenostavim: »Bo naravni habitat vzdržal ali bo kot tak viden le še v z živalskih vrtovih?« Fotografije v seriji Geneza tako v meni prebujajo opomin o tem, od kod dejansko prihajamo in kaj imamo skupnega s planetom, na katerem živimo. In hkrati spodbuja zavedanje o tem, da imamo možnost vpliva na potek prihodnosti. Serija del sproža spodbudo in upanje, da planet tak, kot sem ga prejel od svojih prednikov, zapuščam zanamcem.

----

OPIS AVTORJA

 

Matevž Paternoster je fotograf, samozaposlen v kulturi. Deluje na različnih področjih fotografije. Njegova dela lahko zasledimo predvsem na področju komercialno-naročniške in muzejsko-dokumentarne ter v samostojnih avtorskih projektih. Poleg fotografskega poklica občasno deluje kot predavatelj. Živi in ustvarja v Ljubljani. Foto: Mitja Božič

Bodi zeleno aktiven

Želite biti obveščeni o aktualnem zelenem dogajanju v Ljubljani?
Prijavite se na e-novice, ki jih bomo pošiljali vsaj dvakrat mesečno.