EN SL

Peka kruha v krušni peči in priprave zdravih domačih namazov

Vrtec Pedenjped aktivno vključen v projekt Zelene prestolnice Evrope 2016

Peka kruha v krušni peči in priprave zdravih domačih namazov

Vrtec Pedenjped aktivno vključen v projekt Zelene prestolnice Evrope 2016

V okviru aktivnosti Ljubljana – Zelena prestolnica Evrope smo v enoti Lipoglav izvedli dejavnosti peke kruha v krušni peči in priprave zdravih domačih namazov.

15. februarja smo se takoj po zajtrku odpravili na Veliki Lipoglav h gospe Anici Zupančič. Naučila nas je pripraviti kvas in zamesiti testo za kruh. Medtem ko je testo vzhajalo, smo zakurili v krušni peči. Vsak otrok je iz svojega dela testa izoblikoval štručko in jo obogatil z orehi in s semeni. Štručke smo pustili, da so se »spočile«.  Medtem smo si ogledali krušno peč še iz druge strani. Seveda smo se na peči tudi pogreli. Z dišečimi štručkami  smo jo mahnili nazaj v vrtec.

 

Naslednji dan, torej 16. februarja,  sta se na naše vabilo prijazno odzvali gospa Mihaela Grum in gospa Brigita Rovan iz Društva podeželja Lipoglav. S seboj sta prinesli sestavine (čičerika, bazilika, drobnjak, koriander, vloženi posušeni paradižniki, indijski oreščki,….), iz katerih sta s pomočjo otrok pripravili okusne namaze. Pripravljene namaze smo si namazali na kruh, ki smo ga sami spekli v krušni peči.

To kulinarično doživetje je bilo prava popestritev naših zajtrkov, zraven se je prilegel čaj iz domačih zelišč.

Pripravili in zapisali: Giga Trop in Barbara Štrubelj

Bodi zeleno aktiven

Želite biti obveščeni o aktualnem zelenem dogajanju v Ljubljani?
Prijavite se na e-novice, ki jih bomo pošiljali vsaj dvakrat mesečno.