EN SL

Park Rakova jelša se širi

Park Rakova jelša se širi

V začetku julija 2016 je bila zaključena druga faza urejanja mestnega parka Rakova jelša, ki vključuje park, vrtičke in javni sadovnjak.

Projekt urejanja mestnega parka Rakova jelša se je začel leta 2014. Njegov osnovni namen je povezati mesto s Krajinskim parkom Ljubljansko barje v osi sever – jug proti Ljubljanici in območje, ki je bilo degradirano, očistiti, ozeleniti in z nekaj urbane opreme spremeniti v uporabno rekreativno površino. Ob tem je bilo s tega območja odstranjenih več kot 450 ton gradbenih in več kot 23 ton azbestnih odpadkov. 

Območje parka, ki je bilo urejeno v prvi fazi, je namenjeno prostočasnim dejavnostim, druženju ter opazovanju ptic in narave. Nove javne površine so povezale in zaokrožile obstoječe povezave peš, kolesarskih in vodnih poti regionalnega zaledja in s tem prispevale k aktivnemu uveljavljanju trajnostne mobilnosti v mestu in njegovi okolici.

 

Projekt Park Rakova Jelša smo začeli razvijati v okviru serije razstav VIZIJE SO Društva arhitektov Ljubljana, ki so opozarjali na prezrte problematike Ljubljane in mnoge neizkoriščene prostore mesta."

Novourejeni del parka leži zahodno od dela, ki je bil urejen v prvi fazi, namenjen pa je predvsem samooskrbi. Možnost urejenega urbanega samooskrbnega kmetijstva oziroma vrtičkov v neposredni bližini mestnega središča namreč pomeni dodano vrednost tega območja.

V parku je urejenih 320 vrtičkov, ki so ograjeni s skupno nizko ograjo in vrbovimi živimi mejami. Poleg vrtičkov je bilo potrebno zagotoviti tudi potrebno infrastrukturo, ki se navezuje na obstoječo. Lope v parku so oblikovane kot skupne nadstrešnice, urbana oprema (klopi, ograje) pa ostaja enaka, kot so elementi opreme parka urejenega v prvi fazi.

Celotno območje obsega 75 tisoč m2Dodajmo še, da v naslednjem letu predvidevamo povezavo med parkovnim delom in območjem vrtičkov s postavitvijo mostu preko Lahovega grabna (Curnovec).

Več tukaj. 

Bodi zeleno aktiven

Želite biti obveščeni o aktualnem zelenem dogajanju v Ljubljani?
Prijavite se na e-novice, ki jih bomo pošiljali vsaj dvakrat mesečno.