EN SL

ODKRIJTE ZGODOVINO PLINARNIŠTVA - Vabimo vas v Plinarniški muzej!

ODKRIJTE ZGODOVINO PLINARNIŠTVA - Vabimo vas v Plinarniški muzej!

V okviru projekta Ljubljana - Zelena prestolnica Evrope 2016 so v Energetiki Ljubljana za vas pripravili štiri brezplačne, strokovno vodene oglede Plinarniškega muzeja.

Zgodovina plinarništva v Ljubljani je povezana z zgodovino razsvetljave. Ko je glas o uvedbi plinske razsvetljave v cesarskem Dunaju dosegel Ljubljano, so začeli o njej namreč razmišljati tudi tedanji mestni možje. Ljubljana je bila takrat, kar ni dolgo nazaj, še provincialno mestece in ni bila urejena niti higiensko, niti komunalno. Čeprav večina ulic tedaj še ni bila niti tlakovanih, pa je Ljubljana zaradi svoje ugodne lege na križišču transportnih poti postajala večnacionalno mesto. Graditev železnice je pospešila rast mesta in večanje prebivalstva. In ko je bila leta 1857 dokončana proga do Trsta, je Ljubljana dobila okno v svet: po tirih je prihajalo v mesto vse, kar je bilo mogoče kupiti, mesto je zaradi križišča trgovskih poti zaživelo in razvoja ni bilo več moč ustaviti. Ideja, da bi namesto »mestne svečave« ulice razsvetljevala močnejša svetloba, je bila le ena izmed posledic tega razvoja.


Od odprtja plinarne in vpeljave plina v ljubljansko mestno življenje v mesecu novembru mineva 155 let; v tem času pa sta se uporabnost in tehnologija pridobivanja ter distribucije plina neverjetno spremenila. Plin je postal in ostal nepogrešljivi del vsakdana v Ljubljani in primestju, saj ga uporabljamo za kuhanje, gretje, pripravo tople sanitarne vode, hlajenje in tehnologijo.

 Prijavite se lahko posamezniki ali skupine (do 15 oseb), in sicer preko el. pošte, na naslov: rechelle.narat@energetika-lj.si. Prijave sprejemajo do petka, 28. oktobra 2016. 

 • Termini:
  • Torek, 8. 11. 2016:
   • 1. skupina: 12:00 – 13:30
   • 2. skupina: 13:30 - 15:00

 

 • Četrtek, 10. 11. 2016:
  • 1. skupina: 12:00 – 13:30
  • 2. skupina: 13:30 - 15:00

Bodi zeleno aktiven

Želite biti obveščeni o aktualnem zelenem dogajanju v Ljubljani?
Prijavite se na e-novice, ki jih bomo pošiljali vsaj dvakrat mesečno.