EN SL

O družbi brez odpadkov v Zeleni prestolnici Evrope

Ekologi brez meja in organizacija Zero Waste Europe, v partnerstvu z Mestno občino Ljubljana in Snago Ljubljana.

O družbi brez odpadkov v Zeleni prestolnici Evrope

Ekologi brez meja in organizacija Zero Waste Europe, v partnerstvu z Mestno občino Ljubljana in Snago Ljubljana.

Ekologi brez meja in organizacija Zero Waste Europe, v partnerstvu z Mestno občino Ljubljana in Snago Ljubljana, 21. in 22. aprila 2016 v Ljubljani, v Kinu Šiška, Centru urbane kulture, pripravljajo Srečanje Zero Waste Europe in Zero Waste mest. Mednarodna konferenca je namenjena vsem, ki se kakorkoli ukvarjajo s komunalnimi odpadki, preprečevanjem njihovega nastajanja, ponovno uporabo, ločenim zbiranjem, recikliranjem in kompostiranjem, udeležba pa je brezplačna.

Zero Waste Europe združuje devetnajst nacionalnih organizacij, preko 300 lokalnih skupnosti ter različne druge organizacije, podjetja in posameznike iz vse Evrope. Predstavlja glas skoraj sedem milijonov njenih prebivalcev. Leta 2014 so Zero Waste zaveze sprejele prve slovenske občine. Ob tej novici so se v organizaciji Zero Waste Europe odločili, da letno srečanje in srečanje Zero Waste mest letos organizirajo v Sloveniji. Več tukaj.

Letos bo prvič poseben del namenjen ZW mestom. V četrtek bo program usmerjen v preprečevanje odpadkov in razpravi o priložnostih, ki jih ti ukrepi prinašajo lokalnim skupnostim. Na treh okroglih mizah bo priložnost za spoznavanje dobrih praks o uporabi pralnih plenic v vrtcih in porodnišnicah, preprečevanju odpadkov v turizmu in o tem, kako zmanjšati količine užitne hrane, ki konča med odpadki. Mestom bo namenjeno tudi petkovo dopoldne, ko bo govora o tem, kakšne priložnosti in izzive prinaša udejanjanje Zero Waste načrtov v prakso. Petkovo popoldne pa bo predstavilo strokovno delo organizacije Zero Waste Europe ter nekatere uspešne projekte. 

Po predstavitvi dosežkov Ljubljane, kot prve evropske prestolnice na poti do družbe brez odpadkov, bo sledil pogovor o vplivih ravnanja z odpadki na podnebne spremembe, o tem, kako zagotoviti ponovno uporabo električne in elektronske opreme in o posebnem problemu recikliranja plastičnih odpadkov, ki nastanejo pri reciklaži papirja. V petek dopoldne se bo pridružil poseben gost, dr. Paul Connett, eden vidnejših zagovornikov Zero Waste koncepta v globalnem merilu.

Zakaj prav Ljubljana?
Ljubljana, Zelena prestolnica Evrope 2016, je prvo evropsko glavno mesto na poti do Zero Waste in evropska prestolnica z največjim deležem ločeno zbranih odpadkov (65 % v letu 2015). Prebivalci Ljubljane jih zdaj zberejo skoraj desetkrat več kot pred desetimi leti. Za takšno izboljšanje rezultatov so najbolj zaslužni nadgradnja infrastrukture, intenzivna komunikacija in sodelovanje z občani.
Preprečevanje nastajanja odpadkov je ključna tema letošnjega leta. 

Skladno z Zero Waste načeli se oziroma se bodo v Ljubljani odvijali Pohod ob žici, petkove Odprte kuhne, Ljubljanski maraton, itd., skupaj z gostinci bodo zmanjševali ostanke hrane v restavracijah in spodbujali goste, da nepojedeno hrano vzamejo domov, poleg tega pa sodelujejo pri številnih aktivnostih, ki spodbujajo trajnostno ter etično potrošnjo (priprave na odprtje prve slovenske trgovine brez embalaže, izmenjave otroških oblačil itd.).

Bodi zeleno aktiven

Želite biti obveščeni o aktualnem zelenem dogajanju v Ljubljani?
Prijavite se na e-novice, ki jih bomo pošiljali vsaj dvakrat mesečno.