EN SL

Nov sadovnjak in otroško igrišče v Savskem naselju

Nov sadovnjak in otroško igrišče v Savskem naselju

V Savskem naselju je Mestna občina Ljubljana ob pomoči društva prostoRož med Linhartovo, Savsko in Mislejevo ulico uredila nov urbani sadovnjak in obnovila otroško igrišče.

Ureditev urbanega sadovnjaka in obnova otroškega igrišča sta del širšega projekta oživitve Savskega naselja, ki se je začela leta 2014 na pobudo Milese Štambergar. V okviru tega projekta je bilo najprej obnovljeno košarkarsko igrišče, tlakovane poti ter postavljene klopi, letos pa je Mestna občina Ljubljana skupaj z društvom prostoRož ter otroci in mladimi iz šole, vrtca in rehabilitacijskega centra Soča pripravila načrt ureditve sadovnjaka in obnove otroškega igrišča, ki je bil zasnovan že v šestdesetih letih, ob nastanku soseske. 

Pri prenovi igrišča so bila ohranjena vsa igrala, ki so zdaj barvno povezana v enotno zgodbo ter obogatena z novimi dodatki.  V sadovnjaku, ki se razteza na igrišču in hribu med Linhartovo, Savsko in Mislejevo ulico, so zasajene stare slovenske sorte jablan in hrušk. Senco na otroškem igrišču bodo nudili še orehi, skorš in kutina, ob Mislejevi ulici pa je drevored iz okrasnih jablan.

 

Drevesa so zelo pomembna za življenje vseh nas. Eno odraslo drevo namreč vsako uro porabi 2,3 kg ogljikovega dioksida in proizvede 1,7 kg kisika. Ta kisik zadostuje za dihanje desetih ljudi. Zato je pomembno, da jih ne uničujemo." 

 

Bodi zeleno aktiven

Želite biti obveščeni o aktualnem zelenem dogajanju v Ljubljani?
Prijavite se na e-novice, ki jih bomo pošiljali vsaj dvakrat mesečno.