EN SL

Nisem večna, sem pa zato manj tečna.

Nisem večna, sem pa zato manj tečna.

V Mestni občini Ljubljana smo na Centralni tržnici predstavili kampanjo proti plastičnim vrečkam s sloganom »Nisem večna, sem pa zato manj tečna. Sem biološko razgradljiva vrečka.«, s katero želimo zmanjšati uporabo plastičnih vrečk, ki močno obremenjujejo naše okolje.

Kampanjo smo zasnovali v okviru naziva Ljubljana, Zelena prestolnica Evrope 2016, vsi sodelujoči v Mestni občini Ljubljana se zavezujemo, da bomo prihodnje leto namesto plastičnih vrečk naročali in uporabljali le okolju prijazne vrečke.

Cilj kampanje je osveščanje o škodljivem vplivu plastičnih vrečk na okolje – te za razgradnjo v naravi potrebujejo kar do 100 let. Biološko razgradljive vrečke pa skupaj z vsebino razpadejo v kompost, ki je osnova za rast novih rastlin, s tem pa se zaključi naravni ciklus, kar pomeni, da ne predstavljajo dodatne obremenitve za okolje.

V okviru uvodnega dogodka na Centralni tržnici je javno podjetje LPT najemnikom stojnic na tržnicah po Ljubljani začelo deliti biološko razgradljive vrečke. Brezplačno bodo razdelili 127 tisoč kosov biorazgradljivih vrečk iz koruznega škroba ter 600 vrečk iz japonskega dresnika, izdelanih v okviru pilotnega projekta izdelave papirja iz japonskega dresnika, ki ga je vodil Oddelek za varstvo okolja MU MOL.

Najemniki na ljubljanskih tržnicah bodo od začetka prihodnjega leta lahko uporabljali le okolju prijazno embalažo in ne več plastičnih vrečk (za nakup biološko razgradljivih vrečk bodo poskrbeli sami).
Z zmanjševanjem uporabe plastičnih vrečk na tržnicah želimo poudariti odgovoren odnos vseh nas do okolja, hkrati pa spodbujati kupce k uporabi lastnih torb ali košar za nakupe, s katerimi bi še zmanjšali uporabo različnih vrst embalaže.

Posameznik letno porabi kar od 150 do 300 vrečk, kar je za okolje zelo obremenjujoče. Dejstvo, da je Ljubljana letos Zelena prestolnica Evrope, je priložnost, da predstavimo vse dobre prakse in spodbujamo meščane k še bolj okolju prijaznim aktivnostim."

 

 

Bodi zeleno aktiven

Želite biti obveščeni o aktualnem zelenem dogajanju v Ljubljani?
Prijavite se na e-novice, ki jih bomo pošiljali vsaj dvakrat mesečno.