EN SL

Nika Bosnič

Intervju v reviji TOP z zeleno ambasadorko Ljubljane.

Nika Bosnič

Intervju v reviji TOP z zeleno ambasadorko Ljubljane.

Naša zelena ambasadorka Nika v reviji TOP.

Kdo je Nika?
Nika je … marsikaj. Predvsem nadobudna pravnica, ki ji izobrazba in kariera pomenita veliko, vendar se ob tem rada pošalim, da sem pravnica z »napako«. V prostem času tako spise najraje zamenjam s svojimi recepti in kaj dobrega ustvarim (menda mi gre kar dobro od rok) ali pa skočim v tekaške oz. plesne čevlje, saj je šport še vedno moj najljubši hobi. Sem strastna zagovornica zdravega načina življenja, vendar ne na klasičen način – podpiram novosti, sem inovativna, rada ustvarjam, eksperimentiram in se ob vsem tem neizmerno zabavam. 

Zakaj si se kot pravnica odločila, da se prijaviš na razpis za zeleno ambasadorko?
Če sem iskrena, sem si na skrivaj želela biti zelena ambasadorka, k prijavi me je spodbudila sestra, imela pa sem tudi ščepec sreče.

Kakšne so naloge, ki jih imaš kot zelena ambasadorka?
Kot zelena ambasadorka ponosno predstavljam Zeleno prestolnico Evrope 2016 – moje najljubše mesto, Ljubljano.

Kakšna izkušnja je to bila?
Super! Zame je bila to prva tovrstna izkušnja, delati s tako odlično in profesionalno ekipo mi je bilo res v užitek! Priznam pa, da se še nisem čisto navadila in se še vedno nasmejim, ko zagledam svojo fotografijo na plakatih. (smeh)

 

Nika se je na Koseški bajer pripeljala s kolesom

Rada imam naravo. Če želim še naprej uživati v njej in jo ohraniti kar čim bolj zeleno, je ozaveščeno razmišljanje tu in danes nuja. Pa naj bo to skrbno ravnanje z odpadki, vodo, lokalno pridelana hrana, skrb za čisto okolje, izbira prevoznih sredstev itd. Bistven je spoštljiv odnos do narave v vseh pogledih."

Zakaj meniš, da si prava zelena ambasadorka?
Ljubljano obožujem, prav res! Čeprav rada potujem in sem obiskala že veliko prestolnic, Ljubljana ostaja moje najljubše mesto in ne predstavljam si, da bi živela kjerkoli drugje. Prav gotovo k temu pripomore tudi dejstvo, da je Ljubljana eno najbolj zelenih mest. Je prestolnica, obenem pa mi omogoča, da v le nekaj minutah skočim iz službe naravnost v naravo, kar je gotovo velika prednost. Ni težko predstavljati mesta, v katerem se super počutim, in upam, da se to kaže tudi v kampanji Ljubljane - Zelene prestolnice Evrope.

Pišeš tudi svoj blog. O čem?
Res je. Green Ballerina je življenjskostilni blog, ki združuje vse moje hobije – hrano, gibanje, potovanja, zdrav, »zelen« način življenja. Blog pa sem začela pisati, ker sem hotela pokazati, da je »zdravo« vse prej kot dolgočasno, pusto in
neokusno. Prepričala sem že kar nekaj »dvomljivcev«, kar si štejem v veliko čast!

Pokukali smo tudi na tvoj Instagram profil pod imenom green.ballerina. Zakaj je dobil takšen vzdevek?
Zelo preprosto: Ballerina, ker obožujem ples in sem prepričana, da je življenje en sam ples, z različnimi ritmi in koreografijami, potrebno je le dobro vodstvo. Green pa zato, ker obožujem vse zeleno, dobesedno. (smeh)

Fotke na Instagramu so naravnost fantastične. So to spontani ali načrtovani trenutki, ki jih ujameš v objektiv?
Večinoma kar spontani, je pa res, da se ideje stalno tkejo v mojih mislih.

Na podlagi fotografij bi lahko sklepali, da imaš rada tudi kulinariko. Z veseljem kuhaš?
Zelo. Ko mi čas dopušča, vedno ustvarjam, kuhinja je verjetno moj najljubši prostor v stanovanju, moja »delavnica«. Hm, zajtrki na tisoč in en način zmagajo.

Zaupaj nam kak dober recept s ščepcem zelenega pridiha za jesenske dni.
Ker so zdaj moja prava asociacija fige, grozdje in barve, bi izbrala kakšno dobro sladko pito. S testom iz orehov, kokosa in datljev ter nadevom iz rikote, grškega jogurta in medu, postreženo s popečenim sladkim grozdjem in svežimi figami. Še malo cimeta in vanilje, in upam si trditi, da bi bila odlična!

Če se vrnemo na Zeleno prestolnico, nam morda zaupaš, kam bi peljala prijateljico iz Amerike, ki v Ljubljani še ni bila?
Poleg vseh glavnih točk v središču Ljubljane bi ji gotovo pokazala svoje najljubše kotičke, kamor me pogosto zanese pot, kadar potrebujem odklop in čas le zase – Gornji trg v Ljubljani, rožni vrt v Tivoliju, Botanični vrt, Šmarka, skrite uličice v Ljubljani, seveda ne bi šlo brez bruncha v enem izmed mojih najljubših lokalov v Ljubljani, obiska tržnice, poznopopoldanskega sprehoda na Grad ali kolesarjenja z BicikLJem do Špice in gotovo bi se še kaj našlo, ampak naj to ostane (moja) skrivnost. (smeh)

Priporočaš kakšno dobro knjigo?
Veliko je dobrih, ki bi jih lahko priporočila. Trenutno berem Umetnost preprostosti avtorice Dominique Loreau, ki je zelo zanimiva, tudi z vidika »zelenega« razmišljanja.

Kakšen je tvoj nasvet za vse tiste, ki bi tudi sami želeli postati bolj zeleni, bolj trajnostni?
Tudi pri tem ne kompliciram in se držim zelo preprostega pravila – to, kar vložiš, se ti vrača. Omenila sem že, da imam rada naravo. Če želim še naprej uživati v njej in jo ohraniti kar čim bolj zeleno, je ozaveščeno razmišljanje tu in danes nuja. Pa naj bo to skrbno ravnanje z odpadki, vodo, lokalno pridelana hrana, skrb za čisto okolje, izbira prevoznih sredstev itd. Bistven je spoštljiv odnos do narave v vseh pogledih.

Bodi zeleno aktiven

Želite biti obveščeni o aktualnem zelenem dogajanju v Ljubljani?
Prijavite se na e-novice, ki jih bomo pošiljali vsaj dvakrat mesečno.