EN SL

Narodne noše, pražen krompir, Grajski piskači in Plečnikova dediščina

Narodne noše, pražen krompir, Grajski piskači in Plečnikova dediščina

Tokratni blog Meščanka so zapisali v ČS Bežigrad.

Marsikdo bo vprašal, kaj imajo skupnega narodne noše, pražen krompir, Grajski piskači  in Plečnikova dediščina. A v Četrtni skupnosti Bežigrad MOL so na prvi pogled nezdružljive elemente povezali v zanimiv dogodek. Na dogodku »Bežigrad se predstavi«, ki  je potekal v torek, 30. 8. 2016, pred Mestno hišo, so se najprej predstavile članice Pevske skupine Cintare v devetih narodnih nošah iz vse Slovenije. Obiskovalcem in mimoidočim so predstavile bogato kulturno dediščino ljudskih pesmi iz vse Slovenije.

Nekoliko drugačna predstavitev »Slovenije v malem« je pritegnila veliko pozornosti tako domačih kot tudi tujih obiskovalcev mestnega središča. Sledila je kratka predstavitev območja Četrtne skupnosti Bežigrad in aktivnosti Sveta Četrtne skupnosti Bežigrad, nato pa je predsednica Sveta ČS Bežigrad, mag. Tadeja Vengar, obiskovalce povabila, da si v paviljonu ogledajo kratko slikovno predstavitev o Četrtni skupnosti Bežigrad ter filmčka s predstavitvami Rolerskega kluba Ljubljana in  Osnovne šole Milana Šuštaršiča.

Nekaj pred 18. uro so na vrh stopnišča Mestne hiše stopili Grajski piskači. Pa ne zato, da bi tako kot v 16. in 17. stoletju meščane opozarjali na bližajoči se čas kosila, ampak zato, da nam v središču mesta prikažejo, kako so se v srednjem veku oglašali s »Stolpa piskačev« na Ljubljanskem gradu. Oblečeni v replike originalnih oblačil se Grajski pisači ob prijaznem vremenu oglašajo z Razglednega stolpa Ljubljanskega gradu vsako soboto od 4. junija do 24. septembra, ob 11.30 uri. Več tukaj. 

 

 

Nekoliko drugačna predstavitev »Slovenije v malem« je pritegnila veliko pozornosti tako domačih kot tudi tujih obiskovalcev mestnega središča."

Predstavitev Četrtne skupnosti Bežigrad se je nadaljevala v paviljonu, kjer je prof. Peter Krečič, izvrstni in predani poznavalec Plečnikovega ustvarjanja, v kratkem predstavil Plečnikove stvaritve za Bežigradom.

Štirje Plečnikovi objekti -  Orlovski stadion, Župnijska cerkev sv. Cirila in Metoda, Baragovo semenišče in Poslovitveni kompleks Žale – ter Regulacijski načrt Bežigrad so predstavljeni v zgibanki »Plečnikov Bežigrad«, ki jo je Četrtna skupnost Bežigrad izdala v mesecu avgustu. Zgibanka je lahko tudi vodnik za obiskovalce in prebivalce Bežigrada, da Plečnikove stvaritve obiščejo peš ali s kolesom.

Zaključni del dogodka »Bežigrad se predstavi« je bil izvrstni nastop KD Folklorne skupine Emona, ki deluje za Bežigradom. Predstavili so goriške pesmi in plese. 

Predstavitev Bežigrada pa ne bi bila »ta prava« brez praženega krompirja, ki ga po posebnem receptu pripravljajo člani Turističnega društva Bežigrad, in s katerim so osvojili  številne nagrade na domačih in tujih festivalih. Poleg praženega krompirja so lahko obiskovalci in mimoidoči na predstavitvenih stojnicah Četrtne skupnosti Bežigrad poskusili tudi izdelke Ekološke kmetije Pr' konc. 

Tekst: Z.P.
Foto: M.Cotič in D.Kordić

Bodi zeleno aktiven

Želite biti obveščeni o aktualnem zelenem dogajanju v Ljubljani?
Prijavite se na e-novice, ki jih bomo pošiljali vsaj dvakrat mesečno.