EN SL

Najlepša

Blog zapis podžupanje Mestne občine Ljubljana Tjaše Ficko.

Najlepša

Blog zapis podžupanje Mestne občine Ljubljana Tjaše Ficko.

Prvi blog v sklopu serije blogov Meščanka je zapisala podžupanja Tjaša Ficko. Vabljeni k branju.

Pri nas je najboljše, najini otroci so najlepši, moj mož pa je najbolj seksi. Zveni znano? Ocene o lepoti in privlačnosti so subjektivne, pa zato nič manj resnične. Vsake oči imajo svojega malarja. Lepoto je težko izmeriti in še težje objektivno primerjati. Na srečo. Si predstavljate življenje, če bi bilo drugače? In tako je Ljubljana najlepše mesto. Za mnoge in iz različnih razlogov. Tudi zame. Ker je prijetno majhna in obenem dovolj velika. Ker je udobna in obvladljiva. Ker v njej najdem družbo in sem lahko tudi sama. Ker je zelena in varna in čista in prijazna. In ker je končno tako zelo prerojena in zbujena. Ker se tukaj počutim doma.

In ne, ko rečem najlepša, to ne pomeni, da je brez napak. Najlepša ne pomeni popolna (»I love your perfect imperfection«). Z »najlepša« izražam svojo naklonjenost, pripadnost in ponos mestu z vsemi prednostmi, slabostmi, izzivi in potenciali vred. Že od nekdaj rada potujem in raziskujem. Z izjemo poletnega julija, ko je zame neprecenljiva divjina s pogledom daleč na odprto morje, se najraje potepam po mestih. Velikih metropolah, manjših krajih in vsem urbanem vmes. Primerjam, se navdušujem, (namerno) izgubim in se nato spet najdem. Mesta ne moreš resnično spoznati le iz turističnega avtobusa, zato se povsod naučim vsaj nekaj besed, da lahko spoznavam prebivalce, naročim kavo in najbolj tipično jed. Seveda tam, kjer se družijo domačini. Tam je zmeraj najboljše. Zagotovljeno. In prav v vsakem mestu najdem svoj najljubši kotiček, delček urbanega, ki se me najbolj dotakne. Morda zaradi zgodbe o njegovi preteklosti ali zanimivega srečanja, ki se je tam zgodilo, morda lepih spominov ali novih prijateljev...

Konji v bližini novo urejene poti ob Savi.
Konji v bližini novo urejene poti ob Savi.

Primerjam, se navdušujem, (namerno) izgubim in se nato spet najdem. Mesta ne moreš resnično spoznati le iz turističnega avtobusa, zato se povsod naučim vsaj nekaj besed, da lahko spoznavam prebivalce, naročim kavo in najbolj tipično jed."

In kot so mi všeč potepi, se tudi zmeraj znova rada vračam domov. V prestolnico, ki je po številu prebivalcev in svoji površini med manjšimi v Evropi, pa je zame kljub temu velika. Ker vem, da bom tukaj spet našla nov najljubši kotiček. Poleg vseh, ki sem jih v preteklosti že odkrila in posvojila, se zmeraj pojavi še kakšen, včasih na novo ustvarjen, spet drugič le na sveže pološčen. Trenutno je to novo urejena pot ob Savi, kjer so kolena med jutranjim tekom hvaležna za mehko podlago, ušesa pobožana s šumenjem reke, konji v neposredni bližini pa skrbijo za pristno vez z naravo. Lepo je. Najlepše.     

Kljub subjektivno ovrednoteni lepoti mesta, pa je slednja lahko tudi seštevek povsem merljivih podatkov o spremembah, kot so hektarji prenovljenih in novo urejenih parkov, rekreacijskih površin in območij za pešce ter kolesarje, kilometri prenovljenega vodovodnega in kanalizacijskega omrežja, število novo zasajenih dreves, novih in podaljšanih avtobusnih linij in delež ločeno zbranih odpadkov v gospodinjstvih. Povsem merljivo je tudi število prenovljenih vrtcev, igrišč in šol, športnih objektov in zdravstvenih domov ter brezplačnih kulturnih dogodkov, število uporabnikov sistema BicikeLJ, udeležencev na brezplačnih tečajih računalništva in obiskovalcev na županovem dnevu odprtih vrat. In čisto natančno lahko preštejemo mednarodne nagrade in priznanja, ki krepijo prepoznavnost in ugled Ljubljane v evropskem prostoru in širše. Preden mi bo kdo očital pristranskost: tudi hiše, ki še čakajo kanalizacijo in ceste, ki nujno potrebujejo preplastitev, se da prešteti.

In ko tako, matematično, preštejemo vse navedeno (in še mnogo več), si pod črto še lažje oblikujemo svoj (torej čisto oseben, subjektiven) zaključek o tem, ali nam je mesto všeč, ali se kakovost našega življenja v njem povečuje, ali gre razvoj v pravo smer. Kako predvidljivo – meni, na primer, je Ljubljana s svojimi razvojnimi spremembami prekrasna. Tudi takrat, ko je na prehodu iz teorije v prakso potrebno kakšno odločitev prilagoditi, nadgraditi ali dvakrat prespati in ponovno prevetriti. Tako kot sedaj opazujemo dogajanje na novi Slovenski cesti.

Kot že rečeno, zame je najlepša :)

----

O avtorici Tjaši Ficko

Podžupanja Tjaša Ficko je po rodu iz Murske Sobote, kjer se je šolala do uspešno opravljene mature, nato pa je študirala komunikologijo na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. Študijske obveznosti zadnjega letnika je opravila na Universidad Complutense v Madridu in se po pridobitvi diplome zaposlila kot strokovna sodelavka Službe za odnose z javnostmi v Poslovnem sistemu Mercator, d. d. ter ob tem formalno izobraževanje nadaljevala na magistrskem programu managementa Ekonomske fakultete v Ljubljani. Od leta 2004 je diplomantka Instituta Cervantes in od leta 2008 certificirana nadzornica v Združenju nadzornikov Slovenije.

Po zmagi Zorana Jankovića na lokalnih volitvah leta 2006 ji je bilo zaupano vodenje Odseka za odnose z javnostmi v Kabinetu župana. V mandatu 2010–2014 je bila izvoljena za mestno svetnico na Listi Zorana Jankovića in kot podžupanja pooblaščena za področja korporacijskega komuniciranja ter kulture, turizma, mednarodnih odnosov, zdravja in socialnega varstva. Navedena področja dela ohranja tudi v novem mandatu, ko je še članica Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja ter Komisije za mednarodne odnose. Dosežke na področju mednarodne prepoznavnosti in ugleda, ki ga Ljubljana vsako leto uspešno krepi, si želi skupaj z vodstveno ekipo in veliko mestno družino nadgrajevati tudi v prihodnje. Kot duša projekta Zelena prestolnica Evrope 2016 pripravlja z ekipo obsežen program, ki bo trajal vse leto, v njem vidi lepo priložnost tako za promocijo dobrih projektov kot tudi za nove poslovne ideje.

Bodi zeleno aktiven

Želite biti obveščeni o aktualnem zelenem dogajanju v Ljubljani?
Prijavite se na e-novice, ki jih bomo pošiljali vsaj dvakrat mesečno.