EN SL

Ljubljančani med bolj zadovoljnimi s kakovostjo zraka in hrupom

Ljubljančani med bolj zadovoljnimi s kakovostjo zraka in hrupom

V večini evropskih prestolnic so prebivalci v glavnem zadovoljni s kakovostjo zraka, ki ga dihajo, ter z ravnmi hrupa, ki so jim izpostavljeni. Najbolje so sicer ta dva življenjska pogoja ocenili v Dublinu, Helsinkih, na Dunaju in v Luksemburgu. Ljubljana, letošnja zelena prestolnica Evrope, prav tako posega razmeroma visoko.

Eurostat je o zadovoljstvu s kakovostjo zraka in ravnmi hrupa lani povprašal prebivalce 83 evropskih mest. Ob današnjem svetovnem dnevu okolja pa so objavili podatke za evropske prestolnice. Med njimi se kažejo precejšnje razlike, navajajo na evropskem statističnem uradu.

Delež prebivalcev, ki so zadovoljni s kakovostjo zraka, se giblje od 22 do 88 odstotkov. Delež tistih, ki so zadovoljni z ravnmi hrupa, pa od 31 do 82 odstotkov. Najmanj zadovoljstva so izrazili prebivalci Bukarešte in Sofije.

Med prebivalci evropskih prestolnic so bile najmanj tri četrtine zelo ali dokaj zadovoljne s kakovostjo zraka v Dublinu, na Dunaju in v Helsinkih (po 88 odstotkov), sledili so Luksemburg (83 odstotkov), Stockholm (77 odstotkov), Ljubljana (76 odstotkov) in Tallinn (75 odstotkov).

 

Na drugi strani so imeli najmanjši delež zadovoljnih prebivalcev Bukarešta (22 odstotkov), Sofija (28 odstotkov), Pariz (30 odstotkov), Madrid (31 odstotkov) in Rim (32 odstotkov). S kakovostjo zraka je bila večina prebivalcev zadovoljnih v 20 od 28 evropskih glavnih mest.

Glede stopenj zaznanega hrupa pa je bil Dublin tisti, ki je beležil največ zelo ali dokaj zadovoljnih prebivalcev (82 odstotkov). S tem je premagal Helsinke (81 odstotkov), Luksemburg (79 odstotkov), Dunaj (78 odstotkov), Rigo in Stockholm (77 odstotkov), Vilnius (76 odstotkov) in London (75 odstotkov). S 74 odstotki zadovoljnih meščanov je naštetim sledila Ljubljana.

Na drugi strani so nad hrupom najbolj potožili prebivalci Bukarešte, kjer jih je s tem vidikom zadovoljnih 31 odstotkov. Sledili so Sofija (36 odstotkov), Atene (43 odstotkov), Madrid, Rim in Valletta (po 45 odstotkov) ter Varšava (46 odstotkov). Večina prebivalcev je bila z ravnmi hrupa zadovoljna v 21 od 28 evropskih prestolnic, še dodaja Eurostat.

Več o zraku v Ljubljani, preberite tukaj. 

Bodi zeleno aktiven

Želite biti obveščeni o aktualnem zelenem dogajanju v Ljubljani?
Prijavite se na e-novice, ki jih bomo pošiljali vsaj dvakrat mesečno.