EN SL

Ljubljana v kakovosti zraka naredila velike spremembe

Ljubljana v kakovosti zraka naredila velike spremembe

V okviru programa Ljubljane, Zelene prestolnice Evrope 2016, je v petek, 25. novembra 2016, v Mestni hiši potekala predstavitev izsledkov raziskave o črnem ogljiku, ki je potekala v okviru svetovne misije GreenLight WorldFlight 2012 – 2016.

Črni ogljik je poleg ogljikovega dioksida najpomembnejši povzročitelj segrevanja ozračja in s tem pomembno prispeva k podnebnim spremembam. Glavna vira črnega ogljika sta kurjenje lesa in promet. Rezultate raziskave sta predstavila Matevž Lenarčič, Aerovizija, in doc.dr. Griša Močnik, Aerosol in Institut Jožef Stefan. 

Ker v Ljubljani s številnimi ukrepi, ki izhajajo iz vizije trajnostnega razvoja, sledimo načelu solidarnosti z generacijami, ki prihajajo, in tako že danes postavljamo temelje zdravega in čistega okolja v prihodnosti, je v okviru predstavitve raziskave potekala tudi predstavitev lokalnih ukrepov za izboljševanje kakovosti zraka v Ljubljani. Eden izmed podatkov je bil tudi, da smo s spremenjenim prometnim režimom na Slovenski cesti dosegli izjemno izboljšanje zraka: koncentracije črnega ogljika nad ozadjem so se znažale za kar 70 %, hkrati pa se niso povečale na sosednjih ulicah. 

 

V mestih, kjer so glavni onesnaževalec motorna vozila, bi najbolj zaleglo iz prometa izločiti avte, pri katerih je zaradi starosti, nevzdrževanja ali drugih vzrokov najslabše izgorevanje goriva. Če bi jih odstranili 25 %, bi se to na kakovosti zraka poznalo za kar 60 %."

Bodi zeleno aktiven

Želite biti obveščeni o aktualnem zelenem dogajanju v Ljubljani?
Prijavite se na e-novice, ki jih bomo pošiljali vsaj dvakrat mesečno.