EN SL

Končno kopalnica ...

Končno kopalnica ...

V resnici ni bilo nič narobe z njo, samo tiste modre ploščice iz devedesetih. Zakaj modre, hladne, pa še ploščice? Ampak takrat so jih vsi zidali v svoje kopalnice. No, pa sem si hotel dokazati, da res ne potrebujem veliko časa in denarja, da postane kopalnica topla in prijazna kopalcu. Sedaj imam priložnost dokazati tudi vam. Ja, projekt sem omenil že, ko smo se sprehodili čez moje domovanje, pa je trenutno v fazi, ko vam ga lahko predstavim.

Pa mi je zmanjkalo električnega kabla in sem moral v nakupovalno središče ponj. Pa čakam dvigalo. Pred dvigalom škatla, v škatli šara. Vidi se, da je za stran. Očitno so prenavljali trgovino v tej hali. No, in kaj je bilo v škatli. Vgradni zvočniki za v kopalnico. Kot naročeno, pravim, se mi je spet poklopilo in še tisti dan je špilalo po celem domovanju."

Pokrovi nekih lesenih boksov, varjanta palete so po dva evra. Oblane smrekove dilce. Diši prve dni. Najprej sem se lotil tal. Pokrove sem porezal v obliko kopalniškega tlorisa, izrezal oblino školjke in jih enostavno položil na tla.

V fuge sem zvrtal nekaj lukenj in na steno privil lesene remlčke. Na vsako samo tri, na remlčke pa sem montiral omenjene pokrove, ki so velikosti 100x100 cm. Preprosto sem ji privil z lesnimi vijaki. Z zadnje strani pokrovov sem že prej pripravljene nosilce za brisače privil z lesnim vijakom. Nosilci so ostanek neke stare zaključne, rezbarjene lesene letve. Večino le te sem uporabil kot poličko pod ogledalom, ostanki pa so omenjeni nosilci brisač. Palica je lahko tudi polomljena metla. Tisti ročajni del seveda. Kljukice so del stare garderobne omare. Pobarvane vijolično. 


... na take stene je res preprosto montirati vse

Nasproti stene z brisačami je stena z umivalnikom in brisačo. Stena je postavljena na enak način kot tista druga. Stara pisalna miza je res stara. Nekako sem jo rešil, zlepil, pobarval, odrezal pokrov palete na primerno velikost in dobil sem zgornjo površino mize. Stara posoda je s kosovca, montiran odtok jo izdaja za umivalnik. Podaljšane cevi za pipo, nekaj lukenj in stvar deluje. Ogledalo visi na pletenici zavore kolesa. Na obeh koncih pletenice je čokoladka (stvar, s katero povežeš električne kable…), ki se zasidra v vijak in tako ogledalo visi na steni.


... luč je star, emajliran lij.

Baldahin nad umivalnikom je strop starinske omare, porezan na pravo velikost. Vanj sem montiral lučke, stikalo in vtičnico, ki so bili del prejšnjega “tovarniškega” kompleta. Vse skupaj pobarvano in preprosto montirano v leseno steno. 

Desno od ogledala sta dve polički, spodaj brisača za roke brisat. V stropu, ki je spuščen z gips ploščami, sta dva zvočnika za boljši tuš. 

Banja je zaenkrat taka, kot je, v ateljeju pa čaka, tista stara, na štiri tačke. Za ta poseg si še nisem vzel časa toda kot večkrat ponovim, ga imam še celo življenje dovolj.

Kaj bom z ostankom modrih ploščic v kotu banje? Lahko nadaljujem z lesenimi oblogami, ki pa bodo slej ko prej zgnile, saj voda in les na dolgi rok ne gresta skupaj. Ena možnost je barva, ki pa se ponavadi začne luščiti. Poleg tega skozi fuge stena diha in jih ni pametno zaliti z barvo. Druga možnost je samolepilna folija. Fuge naj ostanejo nepolepljene. V tem primeru lahko čez čas folijo potegnemo dol, lesene obloge tudi in kmalu je kopalnica v prvotni obliki. Tretja možnost! Razbi vse in naredi mozaik. Ploščice za mozaik različnih barv dobite pri podjetju, ki se ukvarja s prodajo ali polaganjem. Njim vedno ostane kakšna in vam jo podarijo, če ste nasmejani. 

Toliko o kopalnici. Še nekaj fotografij iz časa gradnje.


Kopalnica pred obnovo in po.


Ostanki mize, s katere je narejen umivalnik.


Omara, oziroma baldahin nad umivalnikom.


Ozvočenje v kopalnici. Zgodba je zanimiva. V centru ponovne uporabe sem za 17 eur kupil dva zvočnika s planom montirati jih v spalnico in kuhinjo. Hm, kaj pa za kopalnico, imate kaj? Nič. Potem se bom s tem ukvarjal naslednjič. Pa mi je zmanjkalo električnega kabla in sem moral v nakupovalno središče ponj. Pa čakam dvigalo. Pred dvigalom škatla, v škatli šara. Vidi se, da je za stran. Očitno so prenavljali trgovino v tej hali. No, in kaj je bilo v škatli. Vgradni zvočniki za v kopalnico. Kot naročeno, pravim, se mi je spet poklopilo in še tisti dan je špilalo po celem domovanju.

Tako je, če razmišljaš modro, oziroma zeleno. Razmišljajte. Lep pozdrav.

 

Bodi zeleno aktiven

Želite biti obveščeni o aktualnem zelenem dogajanju v Ljubljani?
Prijavite se na e-novice, ki jih bomo pošiljali vsaj dvakrat mesečno.