EN SL

KoloPark in Bike Park Ljubljana

KoloPark in Bike Park Ljubljana

Med zelenimi trajnimi ukrepi letošnjega Evropskega tedna mobilnosti, ki se osredotočajo na kolesarje, sta tudi KoloPark, nova rekreacijska površina ob Celovški cesti, ter razširitev Bike Parka Ljubljana.

KoloPark
Z ureditvijo KoloParka se je nekoč degradirano območje spremenilo v rekreacijsko površino, namenjeno igri in urjenju spretnostnih veščin z vsemi vrstami voznih pripomočkov, od koles, skirojev, rolk, rolerjev in kotalk do poganjalčkov.
KoloPark meri 905m2, urejen je kot travnata površina, v katero je umeščen poligon, namenjen spretnostnim veščinam. V parku so tudi posamezni elementi mestne urbane opreme in drugi elementi: klopi za sedenje, svetila, nova drevesa in lesena terasa s senčili. Vhod je v obliki betonske ploščadi z zaščitnim zidom s površinami za sedenje. V sklopu parka je urejena tudi samopopravljalnica koles, na kateri je mogoče napolniti zračnice, s pomočjo priloženih ključev zamenjati pnevmatiko in ob uporabi nekaj ostalih kosov orodja opraviti manjši servis na svojem kolesu in s tem povečati tako mobilnost, kot tudi varnost v prometu. Uporaba KoloParka je brezplačna.

Kolesarji so pomemben del našega mesta."

Bike Park Ljubljana
Potem, ko je bila lani končana prva faza ureditve Bike Parka Ljubljana, je zdaj zaživel še novi del parka, ki je tik ob končni postaji avtobusa števila 5, na koncu Podutika. Oba dela sta povezana z makadamsko cesto, v načrtu pa je že tretja faza, v kateri se bosta oba dela povezala s čisto pravimi kolesarskimi enoslednicami, uredili pa bodo tudi več dodatnih poti. Bike Park Ljubljana je namenjen vsem gorskim kolesarjem, tudi najmlajšim. V prvotnem delu parka je spretnostni poligon za učenje osnovnih veščin kolesarjenja, novoodprti del parka pa zajema kratek vzpon ter tri različne linije navzdol, na katerih so majhni in tudi malce večji skoki, bande, zavoji in valovi. Kdor želi, se lahko vozi počasi in mimo vseh skokov, bolj spretni in izkušeni pa bodo manj pritiskali na zavorno ročico in skakali preko vseh objektov. Teren je idealen za učenje, lahko samostojno, ali pa v družbi učitelja gorskega kolesarstva.  Lokacija parka hkrati nudi idealno izhodišče za vse kolesarske izlete na Klobuk, Toško čelo ali še globlje v Polhograjsko hribovje.

Načrte za vse poti je pripravila ekipa Alliance, za izvedbo in programe skrbi Kolesarsko društvo Rajd, zemljišče za park pa je prispevala Mestna občina Ljubljana.  

Bodi zeleno aktiven

Želite biti obveščeni o aktualnem zelenem dogajanju v Ljubljani?
Prijavite se na e-novice, ki jih bomo pošiljali vsaj dvakrat mesečno.