EN SL

Kakovost zvočnega okolja v zeleni Ljubljani

Mesec april posvečen zvoku.

Kakovost zvočnega okolja v zeleni Ljubljani

Mesec april posvečen zvoku.

Ljubljana, Zelena prestolnica Evrope, vstopa v četrti mesec zelenega leta, ki bo tematsko posvečen kakovosti zvočnega okolja.  Program v informacijski točki Točka.Zate. pred Mestno hišo bo koordiniral Oddelek za gospodarske dejavnosti in promet, aktivnosti pripravljata tudi Četrtni skupnosti Golovec in Moste, ki bosta v tem mesecu zeleni ambasadorki. K sodelovanju vabimo meščanke in meščane, ki želijo postati ambasadorji zelene prestolnice.

 

Vsak dan pestro dogajanje v Ljubljani."

Aprilska tema zelenega leta je kakovost zvočnega okolja, saj 20. aprila obeležujemo mednarodni dan ozaveščanja o hrupu. V informacijski točki zelene prestolnice Evrope pred Mestno hišo bo vsak dan polno zanimivega dogajanja: Oddelek za varovanje okolja vabi na predavanje Zvok, hrup in decibeli, zanimive vsebine pripravljajo učenci ljubljanskih osnovnih šol, Tehniški muzej Slovenije pripravlja delavnice Brenčač - igra naših dedkov in babic, zvočni kviz Naj te hrup ne spravi v obup: zvoki presenečajo, delavnico za otroke Mobi ptice, predstavili pa bodo tudi aktualno začasno razstavo Skoraj vse o zvoku in predstavili zvočno igračo - svinčnik Drawdio.

20. aprila, na mednarodni dan ozaveščanja o hrupu , katerega slogan je "ohranimo mirna območja v urbanem okolju", Nacionalni inštitut za javno zdravje pripravlja predstavitev pomena mirnega okolja za zdravje in počutje ljudi s poudarkom na pomenu zvočnega okolja vrtcev in osnovnih šol.

Vabimo vas še na predstavitev Razslušnice, zvočne razglednice, ki vas bo popeljala po zvočnem prostoru mesta Ljubljane, ter interaktivnega zemljevida zvonjenja v mestu z naslovom Zvočnost zvonov v Ljubljani.

V Točki.Zate. med drugim pripravljamo še delavnico »Zbiranje podatkov o zvočnem okolju v Ljubljani preko mobilnih telefonov«, v okviru katere meščane vabimo k sodelovanju pri zbiranju potrebnih informacij za oblikovanje zvočne slike Ljubljane. Z aplikacijo za pametne telefone lahko sodelujoči posnamejo zvoke na poljubni lokaciji na področju mesta, nato pa izpolnijo vprašalnik in s tem sporočijo, kako zvoki okolja vplivajo nanje.

Pri Točki.Zate. bomo ob tej priložnosti predstavili tudi interaktivno inštalacijo, katere namen je informiranje mimoidočih o zvoku ter hrupu v mestu, o zakonodaji, ki ureja to področje ter o ukrepih v zvezi s hrupom in z raziskovanjem hrupa.

V okviru aprilskega programa bo 7. aprila v Mestni hiši potekal še strokovni posvet Zvočna ekologija Ljubljane, namenjen širši javnosti.

Točka.Zate. je odprta vsak dan, v zimskem času med 10. in 18. uro, poleti pa bo odprta še dve uri dlje, torej do 20. ure. 
Celoten program Točke.Zate je objavljen tukaj. 

Bodi zeleno aktiven

Želite biti obveščeni o aktualnem zelenem dogajanju v Ljubljani?
Prijavite se na e-novice, ki jih bomo pošiljali vsaj dvakrat mesečno.