EN SL

HARD TALKS – EKOLOGIJA, predavanja in pogovori

INDIGO, festival sodobnih idej

HARD TALKS – EKOLOGIJA, predavanja in pogovori

INDIGO, festival sodobnih idej

V družbi, ki je vse bolj odtujena, v kateri nas neprizanesljivi korporativni sistem potrošništva in degradacije okolja vse bolj razdružuje, moramo nujno poiskati drzne, inovativne rešitve, s pomočjo katerih bomo osnovali novo družbo. Nov družbeni model, nov ekonomski model, nov izobraževalni model. Nov sistem vrednot. V delavnici bomo iskali načine, kako narediti korak naprej pri uporabi človeškega kapitala za vzpostavljanje bolj zelenih in pametnejših mest in skupnosti. Kako namesto indeksa bruto domačega proizvoda začeti razmišljati na osnovi blaginje in indeksa srečnega planeta. Kako uporabiti podjetja za doseganje družbenih in okoljskih sprememb. Kako uporabiti regenerativni in sistemski pristop ter se osredotočiti na celostne rešitve – ljudi, Zemljo, druga bitja.

Vprašajmo se, kaj si želimo, zakaj si to želijo in kako lahko to dosežemo skupaj?

Sodelujejo: Marko Paunović, Luea Ritter, Srdjan Stanković, Christopher Weiss

Moderatorka: Marjeta Novak

Marko Paunović je družbeni inovator in podjetnik iz Bruslja. Je ustanovitelj in programski direktor mednarodnega možganskega trusta Out of the Box International, ki ima sedež v Bruslju in se posveča družbenim inovacijam. Paunović je vodil digitalno kampanjo za Evropsko zeleno stranko, poleg tega pa številne projekte na področju mladinskega aktivizma, izobraževanja in mehanizmov za družbene spremembe. Predstavil bo inovacije in nove tehnologije, ki se uporabljajo v zeleni politiki, pa tudi uporabo človeškega kapitala pri vzpostavljanju bolj zelene družbe.

Luea Ritter je ambasadorka največje svetovne mreže ekoloških vasi in zelenih skupnosti Global Ecovillage Network. Študirala je umetnost in je v mednarodnem okolju aktivna kot umetnostna kuratorka, ki skrbi za sofinanciranje in vodenje različnih festivalov in transdisciplinarnih projektov. Poleg dejavnosti na področju umetnosti se posveča tudi področjem zdravstvene oskrbe, gradnje skupnosti, kulturnega razvoja in obnovljivih virov energije. Je tudi usposobljena kraniosakralna terapevtka in voditeljica družinskih konstelacij. Predstavila bo poglobljen pogled na okolje, ki od posameznika zahteva, da prisluhne s srcem in tako dojame koncept resnične harmonije z zemljo.

Srdjan Stanković je soustanovitelj in direktor srbske okoljske podjetniške organizacije Supernatural iz Beograda. Festival Supernatural je prvi od štirih projektov, ki so jih v tej organizaciji ustanovili, da bi med mladimi v Srbiji okrepili okoljsko ozaveščenost. Drugi njihovi projekti so Supernatural park – preoblikovanje odlagališča odpadkov v park; Supernatural goods – zadružna proizvodnja in prodaja pristnih lokalnih produktov; Supernatural bar – lokacija, kjer so na voljo produkti organizacije v navezavi na njihovo filozofijo. Stanković bo na podlagi teh projektov v 20 minutah predstavil 10 let aktivističnih prizadevanj.

Christopher Weiss je okoljevarstvenik iz Washingtona, ki je sodeloval z vodilnimi globalnimi okoljskimi organizacijami, med drugim s Friends of the Earth, trenutno pa sodeluje z organizacijo Global Green USA. Weiss je v Washingtonu osnoval mrežo okoljskih organizacij in je tudi osrednji akter, ki si prizadeva, da bi washingtonske mestne politike zaživele. Predstavil nam bo, kako zeleno je stanje v Washingtonu.

 

 

Bodi zeleno aktiven

Želite biti obveščeni o aktualnem zelenem dogajanju v Ljubljani?
Prijavite se na e-novice, ki jih bomo pošiljali vsaj dvakrat mesečno.