EN SL

G. Franci Hočevar: Vzgoja za zdrav življenjski slog - Vzgoja mladine, ki ne vodi k odvisnosti

G. Franci Hočevar: Vzgoja za zdrav življenjski slog - Vzgoja mladine, ki ne vodi k odvisnosti

Zdrav razvoj otroka  izhaja iz  ljubečega, varnega odnosa. Varnost je ena prvobitnih potreb človeka, ljubezen pa nepogrešljivo čustvo. Največ, kar lahko otroku damo kot starši, je naša pozornost, ukvarjanje z otrokom. Ob tem pa kot starši ne smemo pozabiti nase, skrbeti moramo tudi za svoje dobro čustveno počutje in trdnost. Le iz takega odnosa, neobremenjenega s krivdo,  starši lahko postavijo okvire, ki  omejujejo otroka, hkrati pa mu nudijo varnost.

Vsak otrok je unikaten, zato je primerjava z drugimi umestna le do neke mere. Otroka je potrebno vzgajati, da bo samozavesten, toda ne iz praznega niča, temveč zaradi svojih uspehov. Uspeh pa ni le v šoli, temveč je uspeh vsako dobro opravljeno delo.

Otrok ljubečih, a zahtevnih staršev, ki ne projicirajo zgolj lastnih ambicij ali lastnih bojazni, staršev, ki sami znajo vložiti napor  za rezultat, bo redkokdaj postal odvisen. Pa naj bo to kakršnakoli odvisnost. Zdravemu otroku NI TREBA biti odvisen, saj pozna svoje meje pa tudi  brezmejnost volje,   truda, hvaležnosti  in igrivosti.  

Starši se učimo življenja z otrokom vred. Bolj nam bo ta šola ljuba, lepše rezultate bomo imeli. Kako  do take vzgoje? O tem bo tekel pogovor.

Bodi zeleno aktiven

Želite biti obveščeni o aktualnem zelenem dogajanju v Ljubljani?
Prijavite se na e-novice, ki jih bomo pošiljali vsaj dvakrat mesečno.