EN SL

FOTOGRAFIJA: PISMO PLANETU IN SVETU #3

Priprave na razstavo Geneza Sebastiãa Salgada

FOTOGRAFIJA: PISMO PLANETU IN SVETU #3

Priprave na razstavo Geneza Sebastiãa Salgada

Tokratni blog Meščanka so ponovno zapisali v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Medtem ko smo pri pripravah razstave Geneza Sebastiãa Salgada v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane že prestavili v najvišjo prestavo in se glas o njej širi krepko preko meja našega mesta, skušamo člani ekipe najti proste trenutke tudi zato, da že »pišemo tudi svoja ljubezenska pisma planetu«.

Za ta nenavadna pisma, ki so ideja naše naravovarstvene iniciative, navdihnjene s Salgadovim delom, se vse bolj zavedamo, da bodo mnogoterih oblik, konkretna in abstraktna, vizualna in besedilna, od nekaterih pa bodo naslednji dan celo bolela ramena! A zadoščenje bo veliko! Eno takih smo na začetku aprila pisali na Toškem čelu, kamor smo se s krampi in lopatami odpravili na pobudo našega župana, da bi pomagali zasaditi po eno drevo za vsakega zaposlenega v Mestni občini Ljubljana.

 

Občutek »časa mladinskih delovnih brigad« je prinesel nemalo smeha, a občutek je bil navdihujoč – imeti moč narediti nekaj koristnega za svet, za naš planet, za naš gozd, za tiste, ki prihajajo za nami – in za naravo, kateri največkrat le jemljemo, nazaj pa malo vračamo. Zasadili smo – šest nas nase zelo ponosnih MGML-jevcev ob pomoči kratkohlačnika Nika in kosmatega Bučka – 96 dreves – med njimi 50 smrek, 25 češenj in 21 bukev. Ne vemo, koliko jih bo preživelo – če bo pomlad sušna, morda le polovica, a ob neizmernem pogumu naravnega življa, ki poganja iz preživelih koreninic, upanje  ostaja veliko.

Pravzaprav si nikoli nisem predstavljala, da bo k mojemu kuratorskemu delu kdaj sodilo krampanje globokih jam, v katerih bodo korenine drevesnih sadik imele dovolj prostora in ki jih je treba zasuti tako, da jim zagotovimo trdno rast, preprečimo dostop zraka do njihovih korenin – kajti nikoli se ne ve, kdaj bodo novo zasajeni gozd znova osvežile dežne kaplje in koliko izdatno … a če znova pomislim – izjemno pomembno je, da imata umetnost in kreativnost stik z življenjem samim v najbolj primarnih oblikah – le tako lahko prispevata k trajnemu obstoju naše vrste in kulture.

Še nikoli doslej se pri pripravi razstave nisem spraševala, ali je nek gradbeni material dovolj ekološki za njegovo uporabo v galeriji, ali ima papir, na katerega bomo natisnili tiskovine, FSC certifikat, kar pomeni, da njegova proizvodnja izhaja iz trajnostnega, okolju prijaznega, ekonomsko sprejemljivega in socialno pravičnega gospodarjenja, ki prepoveduje nepremišljeno izkoriščanje gozdov, uporabo gensko spremenjenih dreves, pesticidov itd. Sem se kdaj prej vprašala, katere barve bo pri tisku uporabil tiskar in kako podpreti edino preživelo ročno delavnico za izdelavo papirja pri nas – kaj šele, da bi papir poskušali izdelati sami, in to iz invazivne tujerodne drevesne vrste – kakršne je treba zaradi ohranjanja biodiverzitete po odstranitvi sicer sežgati?

Zato je zanimivo, pomembno in prav pripravljati projekte, ki zmorejo v svoji sporočilnosti seči ven iz galerijskega prostora, odpeljati tako njihove ustvarjalce kot obiskovalce v nove miselne sfere in dati vedeti: od vsakogar od nas je še vedno odvisno, kakšen bo naš svet jutri. Ja, Matevž, moj odgovor na Pismo planetu in svetu #2 je: fotografija zmore spreminjati svet, če smo le mi pripravljeni spremeniti svoj odnos do sveta …

----

Marija Skočir

Umetnostna zgodovinarka in literarna komparativistka, zaposlena v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane kot višja kustosinja in vodja Galerije Jakopič in Galerije Vžigalica. Od leta 2008 je kurirala in priredila številne razstave domačih in tujih fotografov, med njimi Josefa Koudelke, Rogerja Ballena, Lee Miller, razstavo fotografov agencije Magnum Photos ter pregledne in retrospektivne razstave pomembnih slovenskih ustvarjalcev. Pripravlja doktorsko disertacijo s področja zgodovine fotografije. V sodelovanju s Sebastiãom Salgadom in Lélio Wanick Salgado trenutno pripravlja razstavo Geneza, ki bo od 31. maja do 31. avgusta 2016 na ogled v Galeriji Jakopič in Mestnem muzeju Ljubljana kot eden osrednjih kulturnih projektov Ljubljane - Zelene prestolnice Evrope 2016.

Avtor fotografije: Tone Stojko

Bodi zeleno aktiven

Želite biti obveščeni o aktualnem zelenem dogajanju v Ljubljani?
Prijavite se na e-novice, ki jih bomo pošiljali vsaj dvakrat mesečno.