EN SL

Bežigrad športa

Za nami je odličen dogodek.

Bežigrad športa

Za nami je odličen dogodek.

Tokratni blog so zapisali v ČS Bežigrad, ambasadorki Zelene prestolnice Evrope. Napisala ga je predsednica Sveta ČS Bežigrad, mag. Tadeja Vengar.

Bežigrad športa je bila rdeča nit drugega dogodka pred Mestno hišo, v času, ko smo ČS Bežigrad ambasadorji nagrade »Ljubljana-zelena prestolnica Evrope 2016«. Izkazalo se je, da se za Bežigradom resnično športa in to na 100  in en način, naj bo s športnimi rekviziti, ob glasbi, s tempom in na poskok ali umirjeno in sproščujoče, organizirano za mlade in malo manj mlade.

Hitrostni rolerji iz Rolerskega kluba Ljubljana so otvorili športni dan s prikazom hitrostnega rolanja. Glede na to, da je bila podlaga ponekod iz granitnih kock, oni pa so ravno tako pospeševali, je dokaz, da gre res za zanesenjake hitrostnega rolanja. Klub je bil ustanovljen jeseni 2010. Do danes se jim je pridružilo že veliko rekreativnih članov, pohvalijo pa se lahko tudi s predstavniki, ki se udeležujejo tako državnih kot svetovnih tekmovanj, kjer dosegajo zavidljiva mesta. V letu 2015 so organizirali hitrostno rolanje na Ljubljanskem maratonu, v letu 2016 pa so soorganizacijo še nadgradili z organizacijo nočne tekme hitrostnega rolanja na Vrhniki. 

Naj človek star bo, mlad bo, gojiti mora telovadbo.«

Gospe in gospodje v oranžnem. Kdo jih ne pozna? To je Šola zdravja, društvo, ki šteje preko 1200 članov, razdeljenih med 50 regijsko porazdeljenih skupin. Telovadijo vsako jutro, razen ob nedeljah in praznikih, z začetkom ob 7.30, na prostem. Ne ustrašijo se niti dežja niti snega. Vaje so enostavne, primerne za vsakogar, kar smo dokazali tudi pred Mestno hišo, saj se je lahko pridružil vsakdo, ne glede na obleko, obutev ali fizično kondicijo.

Verjetno marsikomu ni bilo jasno, kaj se dogaja s skupino ljudi, ki je stala v krogu in se glasno smejala. Imeli smo smejalno jogo pod vodstvom predstavnice Društva joga v vsakdanjem življenju. Brez razglabljanja, le s pozornostjo usmerjeno na naključnega posameznika, je bilo dovolj, da so se v nas prebudila osvobajajoča čustva. S smehom smo predihali celo telo in tako postali nedostopni za depresijo ali slabo samopodobo. To so zelo preproste aerobne vaje, ki temeljijo na konceptu smeha brez razloga, zato je smejalna joga zabavna, igriva in sproščujoča.

Sledila je predstavitev Košarkarskega društva Ježica, ki vodi treninge košarke na več osnovnih šolah za Bežigradom. Predstavili so posamezne utrinke s svojih rednih treningov, v različnih starostnih skupinah. Da so v tem zelo dobri, izkazuje že dejstvo, da je iz njihovih vrst izšla vrsta vrhunskih košarkarskih igralcev, trenerjev, sodnikov in vodstvenih delavcev. Košarkarsko društvo Ježica tekmuje na vseh tekmovanjih Košarkarske zveze Slovenije, in sicer s 6 – 7 ekipami različnih starostnih kategorij. Pred Mestno hišo so prinesli mini koš, na katerem so se preizkusili bodoči  upi slovenske košarke.

Prizorišče pred Mestno hišo so zapolnili člani in članice skupine Tai chi iz Dnevnega centra za aktivnosti za starejše. Predstavili so nam vadbo, v kateri se duh umiri, telo pa razgiba. Tai Ji je starodavna kitajska meditativna veščina gibanja, je usklajenost telesa, uma in duha, je igra energij, po telesu kroži vitalna energija, odstranjuje vse blokade in odpira energetske centre, vzpostavlja ravnovesja med Jin in Jangom, je učinkovita kitajska veščina za krepitev in varovanje zdravja in eden od glavnih stebrov tradicionalne kitajske medicine. Vadba je primerna za oba spola in vse starosti.

Vsak od članov Športnega društva Sokol Bežigrad  je prijel za neko orodje in v trenutku je bila ploščad pripravljena za gimnastične vaje in sabljanje. A-program gimnastike vključuje orodno telovadbo oziroma t.i. športno gimnastiko, ki so nam jo predstavili najmlajši. 

Sledila sta sabljača, ki sta prikazala tipično borbo s floretom. Zelo obiskana v društvu Sokol je splošna vadba gimnastike, kamor se vključujejo tisti, ki se ne odločajo za vrhunske dosežke. Učijo se tako osnovnih telovadnih spretnosti kot tudi skokov iz male prožne ponjave in akrobacij na parterju, ob čemer je zastajal dih v njihovi predstavitvi pred Mestno hišo. Ko so se na stopnicah Mestne hiše pojavili Jule, Mirko, Željko, dva Janeza, Miran in Andrej, gimnastični veterani - stari od 50 do 75 let, je med gledalci završalo. Predstavili so se s svojo točko, s katero so večkrat nastopili tudi že v tujini. Njihovo geslo je: »Naj človek star bo, mlad bo, gojiti mora telovadbo.«

Podobnega mnenja so tudi člani društva Sankukai karate kluba Forum Ljubljana. Pred Mestno hišo nam je preko 30 njihovih članov predstavilo sankukai karate, ki ga poučujejo kot borilno veščino. Spoznanja, ki jih pošteni in marljivi borci dosežejo skozi pot karateja, niso zožena le na čas treningov, temveč se skozi uspehe na treningu izraža tudi uspeh v vsakdanjem življenju. Mojstrenje skozi trening pomeni spreminjanje karateistove celotne osebnosti, kar doseže vsak posameznik sam s kultiviranjem uma in čustev. To se v karateju kaže kot odnos do treninga, trenerja, partnerja v športni borbi in kot odnos do samega sebe. V klubih razdelijo treninge po treh starostnih skupinah, poleg tega pa jim nudijo tudi veliko priložnosti za družabna srečanja.

Na koncu se nam je pridružila še razigrana in poskočna plesna skupina No sweat. Kljub temu da se nas je tonski škrat pošteno privoščil, fantje in dekleta niso mirovali. Dokler ni bilo glasbe, so poplesovali v ritmu ploskanja. Ko smo glasbo končno dočakali, pa so nas s plesom popeljali v sredino  prejšnjega stoletja.

Čisto na koncu nas je čakala še okusna pogostitev v Točki.Zate.

 

Bodi zeleno aktiven

Želite biti obveščeni o aktualnem zelenem dogajanju v Ljubljani?
Prijavite se na e-novice, ki jih bomo pošiljali vsaj dvakrat mesečno.