EN SL

Bela Ljubljana tudi uradno najbolj zelena v Evropi

Uradna slovesnost v Centru Stožice.

Bela Ljubljana tudi uradno najbolj zelena v Evropi

Uradna slovesnost v Centru Stožice.

V Ljubljani smo z večerno slovesnostjo v Centru Stožice slovestno obeležili naziv Zelena prestolnica Evrope 2016. "Nekoč bela, danes zelena," je izpostavil premier Miro Cerar. Evropska komisarka za promet Violeta Bulc pa je spomnila, da mora biti zeleno mesto tudi pametno.

Ljubljana je naziv zelene prestolnice stare celine proslavila s celodnevnim dogajanjem, ki je višek dosegel z večerno slovesno prireditvijo. Med gosti so bili med drugim dva evropska komisarja, predsedniki države, vlade, državnega zbora in državnega sveta ter številni ministri. Cerar, eden od štirih slavnostnih govornikov, je pohvalil vodstvo ljubljanske mestne občine, ki mu je "z izjemnim delom uspeli doseči, da se glavno mesto ponaša z nazivom Zelena prestolnica Evrope 2016". "Do nedavnega smo našo prestolnico z veseljem imenovali bela Ljubljana. Danes, ko so mnoga mesta vedno bolj onesnažena, pa je Ljubljana še bolj čista in zelena, zato jo danes ponosno naslavljamo kot zeleno prestolnico Evrope," je poudaril.

Ob tem je spomnil na naravna bogastva ne le Ljubljane, ampak celotne Slovenije, ki je tretja najbolj gozdnata država v Evropi in med najbogatejšimi evropskimi državami po količini rečne vode na prebivalca ter po številu živalskih in rastlinskih vrst. Naravna bogastva nudijo visoko kakovost bivanja, obenem pa ponujajo številne ekonomske priložnosti, je poudaril Cerar in spomnil na okvirni program za zeleno gospodarstvo, ki ga je vlada sprejela lani.

Danes lahko s ponosom gledamo na dosežen napredek, "a za napredek in izboljšave imamo še veliko možnosti in zmogljivosti, zagotovo pa tudi volje", je prepričan. Cerar je izrazil ponos, da Ljubljana sodi med mesta z vizijo in tista, ki se zavedajo pomena trajnostnega upravljanja z viri. "Izboljšave, ki so bile v preteklih letih uvedene v Ljubljani, kažejo, da okoljski ukrepi niso zgolj stroški in omejitve, ampak dejavnik, ki znatno prispeva h kakovosti življenja," je prepričan premier.

 

Našim vnukom bomo lahko rekli - da, dobili boste mesto, na katerega boste tudi vi ponosni in ga boste lahko razvijali." Zoran Janković

Evropska komisarka Bulčeva je medtem spomnila, da Ljubljana že vrsto let prevzema vodilno vlogo pri številnih inovativnih projektih, tudi na področju mobilnosti. Za zagotavljanje trajnostnega razvoja je pomembno, da je zeleno mesto tudi pametno mesto, odprto za razcvet inovacij - tehnoloških, pa tudi netehnoloških, je menila komisarka. Ob čestitkah pa je vodstvo ljubljanske mestne občine Bulčeva spomnila še, da naziv zelene prestolnice ni cilj, temveč mejnik na poti do ustvarjanja pogojev za kakovostno življenje.

Evropski komisar za okolje Karmenu Vella je medtem v svojem nagovoru dejal, da so vsi Evropejci ponosni na svoje mesto, le redki pa se lahko ponašajo, da živijo v zeleni prestolnici. Dodal je, da bodoče generacije pričakujejo in imajo tudi pravico do zdravega okolja, mi pa jim to dolgujemo. Evropska komisija po njegovih besedah spodbuja ukrepe mest na poti k bolj zdravemu okolju, Ljubljana pa je pri realizaciji teh uspešna. Ob tem je med drugim izpostavil prometno ureditev, kakovost vode in zavezo k nič odpadkom. Ljubljana mora po besedah komisarja zdaj s svojimi dobrimi praksami navdahniti druga mesta in te prakse tudi promovirati, pri tem pa jo bo komisija podpirala.

Ljubljanski župan Janković je izpostavil, da je zanj danes dan hvaležnosti - prebivalcem, širši mestni družini in ožji ekipi Zelene prestolnice Evrope 2016 - in dan ponosa. "Dobili smo najvišjo možno nagrado med mesti," je menil in znova spomnil, da je v nogometnem žargonu Ljubljana letos prvakinja Evrope. "Našim vnukom bomo lahko rekli - da, dobili boste mesto, na katerega boste tudi vi ponosni in ga boste lahko razvijali," je prepričan. Sam pa je ponosen, da je Ljubljana zelena, čista, varna in ljubezniva. "Ali preprosto rečeno - zame najlepše mesto na svetu," je zaključil.

Med prireditvijo, ki jo je v živo prenašala nacionalna televizija, so se udeleženci sprehodili skozi različne okoljske projekte Ljubljane. Po zaključku slovesnosti pa so v Stožicah lahko uživali še v kulinaričnem projektu Odprta kuhna, ki Ljubljančane ob toplem vremenu na Pogačarjev trg vabi ob petkih, danes pa so bile v ospredju jedi, pripravljene iz lokalnih in ekoloških sestavin.

 

Bodi zeleno aktiven

Želite biti obveščeni o aktualnem zelenem dogajanju v Ljubljani?
Prijavite se na e-novice, ki jih bomo pošiljali vsaj dvakrat mesečno.