EN SL

Ali se zavedamo nevarnosti plastike v vodah?

Ali se zavedamo nevarnosti plastike v vodah?

Eden najpogostejših in najnevarnejših odpadkov  v vodah so plastični odpadki. Svetovna proizvodnja plastike eksponentno narašča že od leta 1960 in je leta 2013 presegla 300 milijonov ton na leto. Kar 10-20 milijonov ton proizvedene plastike vsako leto pristane v oceanih in morjih. Znano je, da 70% le-te izvira iz kopnega.

O onesnaženju morij s plastiko je že veliko znanega, bistveno manj pa vemo o onesnaženju celinskih voda. 


Plastika je zaradi fragmentacije na manjše delce, v t.i. mikroplastiko, eden izmed sodobnih, za ljudi nevarnih onesnaževal. Mikroplastika se namreč lahko zaradi svoje majhnosti z vodo prenaša med različnimi ekosistemi in vstopa v prehranjevalno verigo, s čimer ogroža prav vsa živa bitja. V Sloveniji so bile opravljene prve obsežnejše raziskave mikroplastike v morju v okviru mednarodnega projekta DeFishGear, ter nekaj preliminarnih raziskav na Ljubljanici,  Blejskem jezeru ter eni izmed komunalnih čistilnih naprav. 

Kaj so viri mikroplastike, kako ogroža življenje na Zemlji in s čim lahko ljudje pripomoremo k manjšemu onesnaženju s plastičnimi odpadki boste izvedeli na predavanju dr. Mance Kovač Viršek, strokovnjakinje s področja mikroodpadkov v vodah in vodje projekta DeFishGear ter Uroša Robiča, strokovnjaka za makro odpadke v vodah; oba raziskovalca delujeta v okviru Inštituta za vode Republike Slovenije.  

Prvotno predvideno predavanje dr. Toman: Ali je vodno bogastvo Slovenije kakovostno? zaradi bolezni odpade.

Bodi zeleno aktiven

Želite biti obveščeni o aktualnem zelenem dogajanju v Ljubljani?
Prijavite se na e-novice, ki jih bomo pošiljali vsaj dvakrat mesečno.